Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, toplu açılış ve temel atma töreni için geldiği İzmir’de öncelikle eski köy yerleşimi olan Bornova’nın Sarnıç Mahallesi’nde yapımını Bornova Belediyesi’nin üstlendiği caminin temelini attı. Köylülerden gelen talep üzerine 1967 yılında yığma yapı olarak inşa edilen Sarnıç Köyü Camii’nin toprak kaymasından dolayı can ve mal güvenliği açısından tehlikeli olduğunu tespit eden Bornova Belediyesi, kısa bir süre önce proje çalışmalarını başlatmıştı. Sarnıç Köyü Camii, Kudüs’te bulunan Mescid’i Aksa’yı temsilen projelendirildi. Eski caminin bulunduğu alan ise şadırvan olarak kullanılacak.

Bornova İlçe Müftüsü Fethullah Yavuz’un duasıyla gerçekleştirilen temel atma töreninde CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki’nin yanı sıra, CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, CHP MYK üyesi ve Adalet Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, CHP Bornova İlçe Başkanı Ertürk Çapın, Sarnıç Mahallesi Muhtarı Recep Ay, ilçe belediye başkanları, meclis üyeleri ve muhtarlar katıldı.

Hemen harekete geçildi

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, köylülerden gelen talep üzerine hemen harekete geçtiklerini ve caminin yapımı için hazırlıkları tamamladıklarını söyleyerek, “Sayın Genel Başkanımıza burada olduğu için çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Bir Cuma günü açılışını yapacağız

CHP Genel Başkanı Özgür Özel burada yaptığı konuşmada, Sarnıç’ın İzmir Manisa sınırında çok güzel bir köy olduğunu belirterek, iki ay önce orman yangını tehdidi yaşandığında yüreklerinin ağızlarına geldiğini söyledi. “Bugün Ömer Başkan’ın projelendirdiği caminin temelini atmanın mutluluğunu yaşıyoruz” diyen Özel, “Ömer Başkanım, en geç üç ay içinde bu camiyi tamamlayarak ibadete açılacak hale getireceklerini söyledi. Ümit ediyorum bir Cuma günü hep birlikte Cuma namazımızı kılacağız, müftümüzle, muhtarımızla, Sarnıç Köyümüzün kıymetli sakinleri ve caminin kıymetli cemaatiyle birlikte açılışını burada yapacağız” dedi.

Böyle bir caminin yapılması önemli

Sarnıç Köyü’ne Mescid’i Aksa’nın model alınarak bir caminin yapılmasının önemli olduğunu söyleyen Özel, “Çünkü Mescid’i Aksa müslümanların ilk kıblesidir. Hazreti Muhammed’in namazını kılarken ilk yönünü döndüğü, kıble kabul ettiği yer Mescid’i Aksa’nın bulunduğu Kudüs’tür. Mescidi Aksa, Hz. Muhammed’in Kudüs’ü ilk kıble kabul etmesinden hareketle, Hazreti Ömer’in talimatıyla MS 1000 yılında inşa edilmeye başlanmış ve müslümanlar için Mekke’den, yani Kabemizden, Medine’den sonra müslümanlar için üçüncü en önemli ve en kutsal mekandır. Malesef Mescid’i Aksa, şu anda eski Kudüs sınırları içindedir. İsrail’in sınırları içindedir. Ancak Lübnan’ın da desteğiyle Filistin’in kontrolündedir. Tabi bu çok önemli mekan müslümanlar için önemli olduğu gibi yahudiler ve hristiyanlar tarafından da kutsal kabul edilmektedir. Zaman zaman Mescid’i Aksa’da müslümanlara karşı saldırılar ya da içini işgal girişimleri olmaktadır. Orada yaşanan tartışmalar çatışmalar hepimizi derinden üzmektedir” dedi.

Zulüm devam ederken anlamlı

Özel, “Filistin’e karşı İsrail zulmünün böyle sürdüğü günlerde Mescid’i Aksa’nın, gönlü Filistin’de olan Ege’nin bir küçük köyünün camisinde şekil bulacak olması, hayat bulacak olması, son derece anlamlıdır, önemlidir. Bu sebepten dolayı Ömer Başkan’a özellikle teşekkür ediyoruz. Köy Muhtarımıza bu talebi ilettiği için teşekkür ediyoruz. Bugün bu açılışa iştirak eden kıymetli müftümüze teşekkür ediyoruz. Biz burayı yakından takip edeceğiz” dedi.

Milletimizin yanındayız

Sarnıç Köyü sakinlerine orman yangınından dolayı geçmiş olsun dileklerini de ileten Özel, “Biz iyi günde kötü günde köylümüzün yanındayız. Milletimizin yanındayız. Okul lazımsa okul için, cami lazımsa cami için buradayız. Biz çocuk parkıysa çok parkı için buradayız. CHP’li belediyeler milletin gönlünden ne geçiyorsa onu yerine getirmek, milletin gönlünü yapmak için iyi günde kötü günde yanlarında, ben de genç başkanımıza teşekkür ediyorum. Doğduğum şehir 15 dakika ileride büyüdüğüm okul Bornova Anadolu Lisesi 15 dakikalık mesafede. Bornova benim ikinci memleketim, hatta yetiştiğim zamana bakarsanız birinci memleketim. Buraya ne yapılıyorsa, kimin Bornova’da yüzü gülüyorsa, benim de içim rahat ediyor, ferahlıyor. Hayırlı uğurlu olsun.”

Fidan dikildi can suyu verildi

Özgür Özel temel atma töreninin hemen ardından beraberindekilerle birlikte Bornova Belediyesi’nin üretimi gerçekleştirdiği meyve ve zeytin fidanlarını köylüye dağıttı ve ilk fidanların dikimini yaparak can suyu verdi.

Kaynak: Bülten