Semra İğtaç - Çağlar & İpek Karabil çiftinin 15 yıl önce Kıbrıs Şehitleri Caddesi girişinde açtıkları Kenar Kitabevi Cafe, ikinci el kitap meraklılarının uğrak noktası haline geldi. Ekonomik koşulların zorlaştığı bu dönemde, ikinci el kitaplara olan ilgi giderek artıyor.

Her yaş grubundan ilgi var

İz Gazete’ye konuşan Çağlar Karabil, ikinci el kitaplara olan rağbetin her yaş grubunda arttığını belirtti. Özellikle yeni ebeveynlerin çocuklarına okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla bu tür kitaplara yöneldiğini söyleyen Karabil, "Aileler, anne, baba ve çocuklarla birlikte gelip kitaplarımızı inceliyorlar. Ancak, özellikle orta yaş grubu müşterilerimiz bu konuda daha fazla ilgi gösteriyor" dedi.

Müfredat değişiklikleri ve kitap satışı satışları 

Karabil, müfredat değişiklikleri nedeniyle özellikle sınav kitaplarında eskiye göre talebin azaldığını ifade etti. "KPSS, üniversite giriş sınavları ve ortaokul sınavları gibi sınavlara yönelik kitaplar sürekli değiştiği için eski rağbet kalmadı. Ancak genel kültür ve genel yetenek kitaplarına hala yoğun ilgi var" diye konuştu.

Kitap fiyatları neden artıyor?

Kağıt fiyatlarındaki artışa da değinen Karabil, SEKA'nın özelleştirilmesi ve kağıt fabrikalarının kapanması gibi nedenlerle kitap fiyatlarının yükseldiğini belirtti. "Kağıt bulmak zorlaştığı için yeni baskıların yapılması da giderek zorlaşıyor. Bu nedenle yayınevleri, hızlı satılabilecek ve ticari kazanç sağlayabilecek kitaplara öncelik veriyor" dedi.

Her ikinci el kitabın bir hikayesi var

Çağlar Karabil, ikinci el kitapların internetteki sesli kitaplardan neden daha fazla tercih edildiğine dair ilginç bir bakış açısı sundu. Karabil, "Her ikinci el kitabın kendine ait bir hikayesi var. Bu kitaplar, belki de ruhani bir bütünleşme, bir rahatlama, bir güven ve destek sunuyor" diye konuştu.

Karabil, ikinci el kitapların içinden çıkabilecek sürprizlerden de bahsetti: "Belki bir kitabın içinden bir takvim yaprağı, bir not, bir çiçek veya altı çizilmiş bir cümle çıkabilir. Bu küçük detaylar, kitapla kurulan bağı güçlendiriyor ve ona bir ruh katıyor. Bu anlamda, elektronik kitaplara karşı küçük ama anlamlı bir avantajımız var. Burada gerçekten başka bir ruh devreye giriyor."

Muhabir: Semra İğtaç