AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  Muğla’da Aksaz Tersanesi Komutanlığı açılış ve deniz platformları teslim törenine katıldı. Erdoğan, törende şöyle konuştu: “Bu özel günde tersane komutanlığımız ile birlikte ordumuz için kritik önemi haiz PİRİREİS denizaltımızı hizmete alıyor, HIZIRREİS denizaltımıza bayrak çekiyor ve seyir testlerini başlatıyoruz. MURATREİS denizaltımızın havuz donatım faaliyetlerine başlıyor, ilaveten 2, 3, 4 numaralı akaryakıt gemileri ile 3 bin tonluk denizaltı havuzunu da hizmete veriyoruz.

Piri Reis 6 adet denizaltılarının ilki

Bugün hizmete giren TCG PİRİREİS 6 adet havadan bağımsız tahrik sistemine sahip denizaltılarımızın ilkidir. PİRİREİS denizaltımızda şimdiye kadar 380’in üzerinde fabrika, liman ve seyir kabul testi başarıyla icra edildi. Reis sınıfı denizaltılarımız dünyadaki emsallerine kıyasla çok daha üstün özelliklerle donatılmaktadır. PİRİREİS denizaltımız uzun süre satha çıkmak zorunda kalmadan harekat icra edebilecektir.

Tüm denizaltılar 2029’da suya inecek

HIZIRREİS denizaltımızı 2025 yılında, havuz donatım faaliyetlerini başlattığımız MURATREİS denizaltımızı da 2026 yılında hizmete almayı planlıyoruz. Dördüncü denizaltımız AYDINREİS'in, beşinci denizaltımız SEYDİALİREİS'in ve altıncı denizaltımız SELMANREİS'in inşa faaliyetleri süratle devam ediyor. Proje dahilindeki tüm denizaltılarımızı 2029 yılına kadar hizmete alarak inşallah donanmamızın gücüne güç katacağız

Tcg Piri Reis Girdi

Milli denizaltı projesi

Yaklaşık 138 yıllık hayalimiz olan kendi denizaltımızı inşa etme hedefimize MİLDEN projemizle ulaşmayı ümit ediyoruz. Böylece kendi denizaltısını dizayn edip inşa edebilen dünyadaki lider ülkeler arasına girmiş olacağız. MİLDEN projemizle ilgili çalışmalarımızda kendi mecrasında ilerliyor.

İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda yakın zamanda inşasına başlanacak TF-2000 hava savunma harbi muhribi ile ülkemizin hava savunmasını denizden itibaren kademeli olarak sağlayacağız. Hava tehdidine karşı TCG Anadolu ve Milli Uçak Gemisi gibi kritik kabiliyetlerimizin korunmasını temin edeceğiz. Milli Uçak Gemimizde HÜRJET, KIZILELMA, TB3 ve ANKA-3 yerli ve milli hava araçlarımız ile denizaşırı etki alanlarındaki hak ve menfaatlerimiz korunacaktır. Ayrıca milli gemilerimizi yerli ve milli imkanlarla geliştirilen milli dikey atım lançer sistemi MİDLAS ile donatıyoruz.

“Güçlü bir TSK için gerekeni yapmaya devam edeceğiz”

2002’de ülkemizde 62 olan savunma sanayi projesi sayımız bin 31’e, 56 olan savunma sanayi firmamız 3 bin 500’e çıktı. Savunma sanayi projelerinin toplam büyüklüğü 96 milyar doları aştı. Daha önce askeri gemilerimizi yurt dışından hazır alım veya yabancı tasarım ile yurt içinde üretim yöntemiyle temin ederken bugün farklı kategorilerde pek çok ürünü tasarlıyor, üretiyor ve ihraç ediyoruz.

Karada, havada, denizde ve her yerde güçlü bir TSK için gerekeni yapmaya devam edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Mavi Vatan’a ‘masal’ diyen bedhahlara aldırmadan, bizi yolumuzdan çevirmeyi amaçlayan engellere takılmadan, yılmadan, yorulmadan, kesinlikle geri adım atmadan Türkiye Yüzyılı hedeflerimiz doğrultusunda emin adımlarla yürüyeceğiz.”

Kaynak: ANKA