Orçun BULDAÇ- 29 Ağustos 2024 tarih ve 32647 sayılı Resmi Gazete kararı ile İzmir'de uygulanacak olan bitkisel üretime destek modeli resmen hayata geçti. Destek modeli ile üreticiyi planlı üretime teşvik etme ve üretimde öngörülebilirliği arttırmak hedefleniyor. 

Yürürlüğe giren destek modeli ile birlikte üretim yapan çiftçilerin mazot maliyetlerinin %100'ü ve gübre harcamalarının da %50'si desteklenecek. Özellikle arpa, yağlık ayçiçeği, buğday, kuru fasulye, dane mısır, nohut, kütlü pamuk, patates ve yem bitkileri gibi stratejik ürünlerde planlı üretim yapan çiftçilere önemli avantajlar sunacak olan bu modelde destek miktarları 2025 yılı ile birlikte önemli ölçüde artacak. 2024 yılında pamuk üretiminde dekar başına verilen destek 512 TL'yken bu rakam 2025 yılı ile birlikte 1295 TL'ye yükselecek. 

Destek ödemeleri ilk kez üretim döneminden önce açıklandı ve ödemeler 3 yıllık dönemleri kapsayacak şekilde planlandı. Çiftçiler üretim öncesinde alacakları destek miktarını bilerek daha planlı ve verimli bir üretim sürecine girme imkanı yakalayacak.

Muhabir: Orçun BULDAÇ