8 Nisan Dünya Romanlar Günü, İzmir Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen anlamlı bir törenle kutlandı. Etkinlik, eski belediye meclis üyelerinden olan ve ilk Roman derneklerinden Roman Birlik Platformu kurucusu Ali Yangır ile, Türkiye’nin en genç Roman dernek başkanlarından biri olan Ali Pars Ekrem’in Atatürk Anıtı’na çelenk bırakmasıyla başladı. Çelenk, Roman Birlik Platformu adına sunuldu. Roman kültürünün tanıtılması ve toplumda farkındalık yaratılması hedeflendi. Törenin devamında konuşan Ali Pars Ekrem, Roman kültürünün binlerce yıl öncesine dayanan zengin bir birikime sahip olduğunu vurgulayarak, ayrımcılığın bu kültürü yaşayanlardan değil, dışlayanlardan kaynaklandığını ifade etti. “Artık kültürümüzün kirletilmesine ve çocuklarımızın korkuyla büyümesine izin vermeyeceğiz.” dedi. Pars, sosyal, politik ve ekonomik tüm çalışmaların Roman kültürü ekseninde şekilleneceğini belirtti.

Etkinlikte Serbest Kürsü kuruldu

Etkinliğin en dikkat çekici bölümlerinden biri, Cumhuriyet Meydanı’nda kurulan “Serbest Kürsü” oldu. Tüm Roman derneklerinin katıldığı bu bölümde, dernek başkanlarına 2 dakikalık konuşma süresi tanındı. Konuşmalarda eğitimden istihdama, barınmadan kimlik sorunlarına kadar pek çok temel mesele gündeme getirildi. Serbest kürsü, Roman toplumunun sesini doğrudan kamuoyuna duyurma alanı oldu.

İzBB Meclisi’nde “Alzheimer Gündüz Yaşam Evi" polemiği: Ben de konuyu mecliste öğrendim! İzBB Meclisi’nde “Alzheimer Gündüz Yaşam Evi" polemiği: Ben de konuyu mecliste öğrendim!

Tolga Küleş’ten eşit yurttaşlık vurgusu

Konak Belediye Meclis Üyesi Tolga Küleş, Roman toplumunun yaşadığı yoksulluğa ve gençlerin gelecekteki belirsizliklerine dikkat çekerek duygusal bir konuşma yaptı. “Bugün 8 Nisan, evet. Ancak yarın 9 Nisan sabahına Romanlar sefalet ve belirsizlikle uyanacak.” diyen Küleş, eşit yurttaşlık vurgusuyla tüm siyasi partilere seslendi. “Roman sorunu siyaset üstü bir meseledir. Gelin, bu sorunu sosyal politikalarla mahallelerde çözelim.” çağrısında bulundu.

“Artık helalleşilmesi gerekiyor”

İzmir Konfederasyonu Başkanı Ferhan Ademan, Romanların 100 yılı aşkın süredir ihmal edildiğini vurguladı. “Bu ülkede Romanlara sadece devletin değil, tüm vatandaşların bir özür borcu var,” diyen Ademan, konuşmasında geçmişe değil, geleceğe odaklanılması gerektiğini söyledi. “Artık önümüze bakma zamanı geldi. Roman kardeşlerimiz Türkiye’nin her yerinde eşit özgürlükle yaşamalı.” dedi.

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ