SEMRA İĞTAÇ - İzmir’de sağlık çalışanları tarafından 33 haftadır süren “Vergide Adalet” eylemi, bu hafta Buca 1 No’lu Aile Sağlığı Merkezi (ASM) önünde gerçekleştirildi. SES İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Hava Akcan’ın okuduğu basın açıklamasında, sağlık çalışanlarının yüksek vergi oranlarına karşı adalet talebi ve sağlık sistemindeki çarpıklıklar eleştirildi.

Akcan açıklamasında, sağlık hizmetlerinin metalaştırılması ve kar amacı güden çetelerin sektörü ele geçirmesi nedeniyle hem halkın hem de sağlık çalışanlarının zarar gördüğünü belirtti. “Sağlığın kar alanı haline getirilmesi, toplumun sağlık hakkını tehlikeye atmaktadır,” diyen Akcan, hükümetin sağlık hizmetlerini denetlemek yerine, yolsuzluk ve haksız kazançlara zemin hazırladığını ifade etti. Akcan, özellikle SGK’dan haksız kazanç elde etmek amacıyla bebeklerin yoğun bakımda tutulması ve bu süreçte yaşanan bebek ölümleri konusuna dikkat çekerek, sağlık çetelerinin sorumlularının hesap vermesi gerektiğini vurguladı.

Eylemde, vergide adaletin sağlanması gerektiği yinelenerek, çalışanlardan yüzde 35 oranında kesilen vergilerin adaletsiz olduğu ve bunun yüzde 15’e sabitlenmesi gerektiği belirtildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in vergi reformuyla ilgili açıklamalarının topluma inandırıcı gelmediği de eleştirildi.

Akcan ayrıca, İstanbulluların büyük bir kısmının temel ihtiyaçlarını karşılayamadığını gösteren İstanbul Planlama Ajansı’nın raporunu hatırlatarak, vergide adaletin sağlanmamasının yoksulluğu daha da derinleştirdiğini belirtti, “Vergide adalet sağlanmadıkça, halkın sağlığı ve refahı zarar görmeye devam edecek” dedi.

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyelerinin de destek verdiği eylemler, talepler karşılanana kadar her Çarşamba devam edecek. Sağlık çalışanları, toplumsal sağlık hakkı ve gelir adaleti için kararlılıkla mücadele etmeye devam edeceklerini ifade etti.

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ