Sahnenin Karanlık Yüzü

Abone Ol

Azıcık tüyler ürpertici bir başlık oldu. Ama anlatacağım bir korku hikayesi değil. Gerçi bazen oyunların prova süreçleri bir korku hikayesi gibidir ve yukardaki başlık buna uygun olabilir ama anlatacağım bu da değil.

Ay'ın karanlık yüzü metaforuna daha yakınım. Aynı Ay'da olduğu gibi sahnede de aslında karanlıkta olmayan ama bizim baktığımız yerden hep aynı yön gözüktüğünden bize karanlıkmış gibi gelen bir taraf vardır. Yine benmerkezciliğimizin kurbanıyız yani. Eveeet..... Her yazımda olduğu gibi bu yazımda da konudan sapma tehlikesi ile karşı karşıyayım hemen yazının ana fikrine dönüyorum.

Sahnenin bu görmediğimiz tarafında neler olur neler. Dekor, kostüm,müzik, dans gibi oyunun ana ve yan unsurlarının yaratıcıları olan tasarımcılar, müzisyenler, koreografların telaşlı ve heyecanlı hazırlığı, prova sürecinde reji ekibinin, suflörlerin neredeyse çırpınışları, oyunun afişleri, broşürleri için hazırlık yapan afiş tasarımcıları. Ödenekli, özel, amatör tiyatroların bir fazla bir eksik neredeyse aynı yaşadığı bu süreç sahnenin karanlık tarafı içindir. Suflörlerin,oyuncunun unuttuğu yerleri ondan iyi ezber ettiği zamanlar geldiğinde bu yorucu ama delice keyifli zamanın sona erdiğini anlarız. Bundan sonrası - sizin gördüğünüz- oyuncunun, seyircinin yani aydınlık tarafın işi dir.

Tiyatro, sonunda seyirci ile oyuncunun başbaşa kaldığı ama öncesinde kocaman bir ekibin emeği olan kolektif bir sanat. Şimdiye kadar tiyatromuzunn sahne arkasında üretmiş çalışkan, yaratıcı, değerli ustalarımıza selam çakarak önümüzdeki haftadan itibaren Agon'da özellikle Izmir'de üreten, sahnenin karanlık tarafı üyelerini ağırlayacağız. Ilk röportajımız bu hafta Tiyatro Kalemi ekibinden Atahan Gökdel ile. Tiyatro oyunlarında bir müzisyenin çalışmasına şahitlik edeceğiz .Haftaya Izmir Devlet Tiyatrosunda sahne tasarımcısı olarak çalışan Buket Akkaya ile sözleştik. Siz de Agon'da görmek istediğiniz röportaj ve dosya konularını bize iletebilirsiniz.

Insanın, varlığını düşlerinden değil korkularından oluşturduğu bir çağda düşlerini tiyatro sahnesinde somutlayan, kafasıyla, alın teriyle tüm varlığını ortaya koyan insanlar iyi ki varlar! Çünkü;

"DÜŞÜNDE BİLE GÖREMEZ İŞLER
DÜŞLERİN GÖRDÜĞÜ İŞLERİ"

Can Yücel