Ege Denizi’nin en aktif volkanik bölgelerinden biri olan Santorini ve çevresi, son dönemde şiddetli deprem fırtınaları yaşıyor. Uzmanlar, yapılan son ölçümlerde denizaltındaki volkanik yatakta önemli hareketlenmeler tespit ettiklerini açıkladı. Santorini Kalderası olarak bilinen büyük volkanik çöküntü, doğuya doğru 6 santimetre kayarken, deniz tabanı 4 santimetre yükseldi.
Yunanistan Jeodinamik Enstitüsü Araştırma Direktörü Thanasis Ganas, bu değişimlerin magmanın kabuk altındaki hareketinden kaynaklanabileceğini belirtti. "Bu bir teşvikin sonucu olabilir. Şimdilik büyük bir tehlikeden söz edemeyiz, ancak durumun takip edilmesi gerekiyor" diyen Ganas, 2011-2012 yıllarında benzer bir hareketlilik yaşandığını ve o dönemde herhangi bir patlama gerçekleşmediğini hatırlattı.
Bölgede volkanik patlama mümkün mü?
Santorini yakınlarında bulunan Kolumbo denizaltı volkanının aktif olduğu ve deniz tabanından sürekli gaz çıkışı yaşandığı biliniyor. Uzman Kostas Synolakis, bölgedeki sismik hareketlerin ve volkanik sıvı hareketlerinin birleşmesiyle küçük çaplı bir patlamanın mümkün olabileceğini belirtiyor. Ancak patlamanın büyük bir yıkıma yol açacak seviyede olmayacağını öngörüyor.
Buna rağmen, uzmanlar özellikle Kolumbo volkanının patlaması durumunda büyük bir tsunami riski taşıdığına ve zehirli gazların çevre adalarda ölümcül sonuçlara yol açabileceğine dikkat çekiyor.
Veri toplama konusunda endişeler
Santorini ve çevresinde 4 adet volkanik izleme cihazının bulunduğu ancak bilim insanlarının bu verilere erişimde sıkıntı yaşadığı belirtiliyor. Synolakis, bölgedeki hareketliliğin daha iyi anlaşılması için verilerin şeffaf bir şekilde paylaşılması gerektiğini vurguluyor.