Ege Denizi'nde son 10 gündür süren jeolojik hareketlilik, özellikle Seferihisar ilçesinde yaşayanlar ve genel kamuoyu tarafından dikkatle izleniyor. Bu süreçte, deniz suyunun çekilmesiyle ilgili görüntüler, vatandaşlar arasında tedirginliğe yol açtı. Seferihisar Belediyesi Afet İşleri Müdürlüğü konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Mevsimsel bir olay

Seferihisar Belediyesi Afet İşleri Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, deniz suyunun çekilmesinin, özellikle bu dönemlerde her yıl yaşanan doğal bir olay olduğu belirtildi. Şiddetli poyraz rüzgarlarının etkisiyle meydana gelen su çekilmelerinin, bölgenin iklim koşullarına bağlı rutin bir durum olduğu vurgulandı. Uzmanlar ve yetkili kurumlar, bu tür olayların her yıl benzer şekilde yaşandığını ifade etti.

İzmir'deki evde cesedi bulunan kadının kemikleri İstanbul'da incelenecek İzmir'deki evde cesedi bulunan kadının kemikleri İstanbul'da incelenecek

Belediye, sosyal medya platformlarında ve bazı medya organlarında yayılan, bilimsel temelden yoksun paylaşımların, halk arasında korku ve paniğe yol açtığını belirtti. Özellikle, afetle ilgili olmayan asılsız bilgiler ve dedikodulara itibar edilmemesi gerektiği konusunda uyarı yapıldı. Yetkililer, bu tür sorumsuz paylaşımların endişeleri daha da artırabileceğini hatırlattı.

Seferihisar Belediyesi Afet İşleri Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamaya göre; 
 
"Son 10 gündür Ege Denizi içinde devam etmekte olan Jeolojik hareketlilik konunun merkezlerinden biri olan ilçemiz sakinleri başta olmak üzere  tüm ülke kamuoyu tarafından dikkatle takip edilmektedir.

Ancak özellikle neredeyse bütün Ege kıyı ve sahillerinden ulusal ve sosyal medyaya düşen “Deniz Suyunun Çekilmesi” görüntüleri  doğal olarak vatandaşlarımızda bir tedirginliğin oluşmasına neden olmuştur. Bir de bu basın organları ile sosyal medyada yapılan bilimsel gerçeklikten uzak adeta dedikodu niteliğindeki yayın ve paylaşımlar bu tedirginliği endişe ve korku seviyesine ulaştırmıştır.

Neredeyse  son üç gündür gerek devletin yetkili kurumları ve gerekse konunun uzmanları tarafından yaşanan bu su çekilmesinin yılın bu dönemlerinde rutin olarak yaşanan, şiddetli poyraz Rüzgarlarının sebep olduğu normal bir doğa olayı olduğu, bu olayın neredeyse her yıl az ya da çok haliyle yaşandığının bilindiğini ısrarla ifade ediliyor olsa da, söz konusu sorumsuz paylaşım ve haberlerin devam etmesi, vatandaşımızın bu konudaki endişelerini hafifletmediği gibi kafasının daha çok karışmasına neden olmaktadır. Ülkemiz  ve elbette ki ilçemiz 1. Derece Afet Bölgesi içinde yer alan ve birçok afet  riskini bünyesinde barındıran bir konumda yer almaktadır.
 
O nedenle vatandaşlarımız bu konuda şunu çok iyi bilmelidir ki, Ege Denizi’ndeki jeolojik hareketliliğin yaratmış olduğu riskler bundan 10 gün öncesindeki risklerden daha çok değildir. Vatandaş olarak bizlere düşen olası her türlü Afet ve Acil Duruma karşı bilinçli ve hazırlıklı olmaktır. Bu itibarla kıymetli hemşehrilerimizin, konu ile hiçbir ilişkisi olmayan kişi, kurum ve kuruluşlarca yapılan afaki açıklama, haber ve paylaşımlara itibar etmemelerini önemle rica eder, tüm değerli komşularımıza  ve ülkemize afetsiz günler dileriz."
 

Muhabir: DUYGU BAKKALOĞLU