Yiğit SÜTCÜ- Sığacık 4024 ada 1 parsel: Nam-ı diğer eşek adası. 2011 yılında üzerinde yaşayan 7 eşekle birlikte o zamanki adı Euphoria Otel olan işletmeye satıldı. Ada üzerinde yaşayan eşeklerin sorumluluğu da otele devredilmiş oldu. O tarihten itibaren eşekler, sağlıklı bir şekilde adada yaşamaya devam ediyordu. Ta ki Seferihisar Kent Konseyi’nin ihbar hattına gelen bir ihbar telefonuna kadar. Telefondaki kişi, adada yaşayan eşeklerin susuzluktan ve bakımsızlıktan zor durumda olduğunu ifade ediyordu.


Dedektif gibi izlediler

İhbarın ardından konuyu takibe alan Seferihisar Kent Konseyi Başkanı Sevil Ege, durumu çevre sakinlerinden bilgi aldı. Sonrasında ulaştığı fotoğraflar Ege ve iki meclis üyesini harekete geçirdi. Meclis Üyesi Nevraz Zeliha Sığın ve Fuat Gümüş ile bir araya Sevil Ege 20 temmuz cumartesi günü adaya gitmek için yola çıktı. Gördükleri manzara ise hiç ama hiç hoş değildi.   

 
Eşekler susuzluktan ölmek üzereydi


Seferihisar Kent Konseyi Başkanı Sevil Ege, durumu anlatırken “Kent Konseyi toplantısında elime gelen fotoğrafları gösterdim. Bizim konseyimizde bulunan aynı zamanda sonra 31 Mart seçimlerinde belediye meclis üyesi seçilerek meclise giren iki arkadaşımız ve kent konseyinden arkadaşlarımızla birlikte adaya çıkış yaptık. Biz adaya çıktığımız anda eşekler koşa koşa bize gelmeye başladı. Biz o anda eşeklerin gerçekten o kadar susuz olduğunu düşünememiştik. Hava sıcak olduğu için elimizde içmek için sular vardı. Eşekler bizim elimizdeki suları içmeye başladı. Bu arada ben merak ettim niye bu kadar susuzlar diye hemen yalakları dolaşmaya başladım. Adanın her yerini dolaştım 2 tane yalak koymuşlar bir tane depo koymuşlar, hepsinin boş olduğunu gördüm. Şu anda adı Royal Teos Otel’e ulaştık. Ayrıca bu konuda resmi bir geri dönüş almak için dilekçemizi de paylaştık.“ ifadelerini kullandı.


Eski bot komutanı da adaya çıkanlardan

Seferihisar Belediyesi Meclis Üyesi Fuat Gümüş Sığacık’ta ikamet eden emekli bir bot komutanı. Bölgeyi bu sebeple son derece iyi bilen Gümüş, ise durumu “Arkadaşlar ile birlikte adaya çıktık. Fakat eşeklerin genel durumlarının hiç de iyi olmadığını gördük. Adada bulunan sundurmanın içinde saman balyaları var idi. Ancak su deposu ve yalaklarda kesinlikle su yoktu. Biz de yanımızdaki suları eşeklere verdik, her birinin suya hasret oldukları belli idi. Durumu sonrasında Tarım İlçe Müdürlüğü’ne bildirdik. Sefahatinin ne olacağını beklemekteyiz. Bölgede balıkçılık yapanlardan, eşek sayılarının aslında daha fazla olduğunu ve giderek azaldığını öğrendik. Bundan sonraki süreçte adada bulunan eşeklerin bulundukları yerden alınarak bakımlarının daha iyi olcağı yerlere götürülmeleri en büyük isteğimiz. Konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz.“ sözleriyle aktardı.

Muhabir: Yiğit SÜTCÜ