Barındırdığı Helenistik ve Roma Dönemi kalıntılarıyla dikkat çeken  Teos Antik Kenti, agora, meclis binası, tiyatro ve liman yapılarıyla döneminin en büyük liman kentlerinden biri olarak öne çıkmaktadır. Peki, Teos nerededir? Teos Antik Kenti'nde MüzeKart geçerli mi?

Anadolu kıyılarının en iyi korunmuş kenti: Antik liman Teos

İonia Bölgesi'nin 12 kentinden biri olan Teos, özellikle M.Ö. 1000 yıllarına uzanan tarihi Güney Limanı ile bilinir. Akdeniz Havzası'nda etkin bir ticari rol üstlenen bu liman, Anadolu kıyılarındaki en iyi korunmuş liman olarak tanınıyor. Günümüzde, yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olan Teos Antik Limanı'nın güney bölümü, ziyaretçilerine yüzme imkanı sağlamaktadır.

İzmir'in yaklaşık 60 km güneybatısında, Isthmos adı verilen küçük bir yarımada üzerinde kurulan Teos, yarımadanın ortasında yer alan Kocakır Tepe'de yükselen akropolüyle dikkat çekmektedir. Akropolün kuzey ve güneyinde bulunan limanların arasında gelişen şehir, yaklaşık 6 km uzunluğundaki Helenistik Dönem kent surlarıyla çevrelenmiş durumdadır. Belgesel yönetmeni Tekin Gün, 2013 yılında antik kent yerleşimi ve tarihi hakkında araştırmalar gerçekleştirmiştir. Bu çalışmalar sonucunda ortaya çıkan görüşlerden biri, Seferihisar ilçesi topraklarında en eski yerleşim yeri Teos olup yerleşimin temelleri MÖ 2000 yıllarında Akalardan kaçan Giritliler tarafından kurulduğudur.

Teos antik kenti açılış saati

Teos antik kenti haftasonları dahil olmak üzere hergün açıktır. Teos antik kenti'nin açılış ve kapanış saatleri ise şöyledir:

  • Açılış Saati: 08:30
  • Kapanış Saati: 19:00
  • Gişe Kapanış Saati: 18:30

Teos antik kenti'nde MüzeKart geçerli mi?

Teos antik kenti'nde T.C. vatandaşları için müzeKart geçerlidir. 1 yıl geçerli olan Müzekart fiyatı ise 60 TL'dir.

Teos antik kenti nerededir?

Ege bölgesinde yer alan Teos antik kenti, İzmir ili Seferihisar ilçesi Sığacık Mahallesi’nde yer almaktadır. İzmir’in yaklaşık 60 km güneybatısında yer alan Teos antik kenti, ziyaretçilerini adeta büyülemektedir.

Teos Antik Kenti nasıl gidilir?

İzmir ilinde bulunan Teos Antik Kenti konumu itibariyle kolay ulaşılabilmektedir. Öncelikle Seferihisar ilçesine ve ardından ise Sığacık mahallesine varmanız yeterlidir. Sığacık üzerinde yer alan Teos tabelası ve yol güzergahı takip edilerek, antik kent rahatlıkla bulunabilmektedir. Ayrıca özel araç ile ulaşımın yanı sıra, toplu taşıma ile de antik kente ulaşım sağlanabilmektedir. 640 : sığacık - seferihisar hattı Teos Antik Kenti  yakınından geçmektedir. Aşağıdaki haritadan kendinize en uygun rotayı oluşturabilirsiniz;

Kaynak: Haber merkezi