Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, yaşanan deniz çekilmesinin poyraz rüzgarlarının etkisiyle gerçekleştiğini belirtti. Yaşar, benzer bir durumun 2022 yılında da yaşandığını ancak bu yılki çekilmenin daha geniş bir alanı etkilediğini ifade etti.
Poyrazın Türkiye’yi iki şekilde etkilediğini söyleyen Yaşar, “Birincisi, soğuk hava getirir. İkincisi ise deniz suyunun çekilmesine yol açar. Salı gününden bu yana Ege Denizi’nde saatte 60-70 kilometre hıza ulaşan şiddetli bir poyraz fırtınası var. Bu rüzgar, suyu güneye, Girit’e doğru itiyor. Bu nedenle Marmara’dan başlayarak Ege’de deniz seviyeleri düşüyor.” dedi.
Prof. Dr. Yaşar, Dikili ilçesinde de deniz seviyesinin 50-60 santimetre kadar düştüğünü ve benzer bir durumun Bodrum’da da görülebileceğini aktardı. Deniz çekilmesinin Ege Denizi’ndeki depremlerle bir ilgisi olmadığını vurgulayan Yaşar, “Bu tamamen rüzgar kaynaklı bir doğa olayı. Korkulacak bir durum yok. Poyrazın etkisi azaldığında sular yeniden eski seviyesine dönecek.” açıklamasını yaptı.
Seferihisar’da yaşanan bu doğa olayı, bölge sakinleri ve balıkçılar üzerinde geçici bir etki yaratsa da uzmanlar, durumun normal olduğunu ve zamanla düzeleceğini belirtiyor.