Yiğit SÜTCÜ- Koronavirüs salgını sırasında yolları Dikili’ye düşen Ece ve Şivan Adalı, kentten köye göçün klasik hikayesine sahip bir çift. Ama onları diğerlerinden ayıran, kentte yaptıklarını köylere de götürmek oluyor. Ece Adalı bir flüt sanatçısı, eşi Şivan ise bir dijital tiyatro platformu sahibi. Köylere sanat etkinliklerinin ulaşmadığını gözlemleyen Adalı ailesi, sinema ve tiyatroyu Ege köylerine taşımayı hayal etmiş ve hayata geçirmiş. 

Köylerde kültür ve sanat faaliyetleri yoktu

Hikayenin nasıl başladığını sorduğumuz Şivan Adalı, ”Aile ziyareti için tatillerde Dikili’yi tercih ediyorduk ve 2021 yılında pandeminin uzaması üzerine Dikili Katıralanı Köyüne yerleşmeye karar verdik. Eşim Flüt sanatçısı, ben ise Dijital Tiyatro Platformu sahibiyim, köyde yaşıyoruz ve kültür sanat faaliyetlerinin köylere ulaşmadığını gözlemledik. Ülke genelinde gerçekleştirdiğimiz faaliyetleri, neden Dikili ve Ege bölgesinde yaşayan komşularımız için de yapmayalım diye düşündük ve önemli kalkınma hamleleri yapabileceğimizi gördük.” şeklinde yanıtlıyor. 

Sadece köyler değil, ilçe merkezlerini de projeye dahil ettik

Projeyi nasıl hayata geçirdiniz sorusuna ise Eda Adalı, ”2022 yılında Dikili’de yaşamaya başladığımızda, köylere etkinliklerin ulaşmadığını üzülerek gözlemledik ve ‘Köyler Projesini’ geliştirdik. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin köylere inşa ettiği Alaçıkları kullanmak için Büyükşehir ile iletişime geçtiğimizde, ilgilendiler, vakit ayırdılar ve projeye destek de sağladılar. Bu sayede Aliağa, Kınık, Bergama, Dikili köylerinde gösterimler yaptık. Sadece köylerde değil, ilçe merkezlerinde de sinema ve tiyatro salonlarının olmadığını, etkinliklerin kısıtlı olduğunu üzülerek gözlemledik ve projenin sürdürülebilir olması adına gösterimlere ilçe merkezlerini de katarak devam etme kararı aldık.” şeklinde cevap veriyor.  

Kent lokantaları projesi örnek alınabilir

Kısa vadede planlarını sorduğumuz Şivan Adalı ise sorumuzu ”Kâr amacı gütmeksizin, Sinema filmleri ve Dijital Tiyatro gösterimlerini Kent Salonlarında yapılması amaçlanmaktadır. Filmler ücretsiz olarak ve patlamış mısır, içecek, çay, kahve ücretlerinin çok düşük tutarlarda olacağı bu iş modelinde, salonlara gidemeyen yurttaşların yeniden ve daha sıklıkla Kent Salonlara gitmesini sağlayabilir, belirlenen takvimle sürdürülebilir olarak köylerde gösterimler yapılabilir. Bu iş modelini Büyükşehir belediyelerinin Kent Lokantası projesine benzetebiliriz.” diyerek yanıtlıyor. 

Herkese kapımız açık

Yapımcısı Sami Dündar’ın desteğiyle, 8 ayrı ödüllü film ”Halam Geldi” filmini ücretsiz olarak 6 köy ve kent merkezinde gösterime sokan Adalı Ailesi ”Kültür ve sanat faaliyetlerine katılan, takip eden ülkelerde suç oranlarının, antidepresan kullanımının düşük olduğu, iletişim, sosyalleşmenin artarak kişinin önce kendisine, ailesine, çevresine daha pozitif olduğu, katkıda bulunduğu birçok önemli yerli yabancı bilimsel araştırma ile ortaya konulmuş bulunmaktadır. Bu doğrultuda, kültür sanat faaliyetlerini “Lüks Tüketim” olmaktan çıkaramadığımız ve önce ilçelere sonrasında köylere kadar ulaşamadığımız sürece, bu döngü maalesef kırılamamaktadır. Bu kalkınma hamlesine destek vermek isteyen herkese kapımız sonuna kadar açık.” ifadeleri ile imkanı olan herkesi bu projeye destek vermeye davet ediyor.

Muhabir: Yiğit SÜTCÜ