Tuğkan Üsküp- Osmanlı döneminde, demiryolu hatlarının yapılmaya başlandığı dönemde tasarlanan ilk hatlar arasında İzmir-Kasaba(Turgutlu) hattı yer alır. Dönem içerisinde, bu hattın yapımı için bir İngiliz firması ile anlaşılır. 1664 yılında temeli atılan hat, 1866 yılında resmen açılır. Bu hat, Anadolu’nun ilk demiryolu hattı olurken, Basmane garı da Anadolu’nun ilk demiryolu istasyonlarından biridir.

Basmane Garı, ünlü Fransız Mimar Gustave Eiffel tarafından tasarlanmıştır. Söz konusu mimar, aynı zamanda Paris’teki Eyfel Kulesi’nin de mimarıdır. Gar, Fransız Regie Generale tarafından inşa edilmiştir. 1876’da inşa edilen gar, Fransa’daki Lyon Garı’nı andırmaktadır.

Önceden banliyö treni hattı olarak da hizmet  veren gar, İZBAN projesi kapsamında kapatılmış, daha sonra şehirlerarası ulaşım için yeniden açılmıştır.

Günümüzde Basmane Garı; İzmir Mavi Treni, Konya Mavi Treni, Ege Ekspresi, Göller Ekspresi, Güller Ekspresi, 6 Eylül Ekspresi ve 17 Eylül Ekspresi Anahat Trenleri'ne ve Basmane – Denizli, Basmane – Ödemiş, Basmane – Tire, Basmane – Alaşehir, Basmane – Uşak ve Basmane – Nazilli Bölgesel Trenleri’ne hizmet vermektedir.

Basmane Garı; bir ulaşım opsiyonu olmanın dışında, tarihi dokusuyla ve dönemin Avrupa mimarisini en doğru şekilde yansıtmasıyla da bilinir. Peki, İzmir’den Türkiye’nin dört bir yanına ulaşım sağlamayı mümkün kılan Basmane Garı nerededir? Basmane Garı’na nasıl gidilir?

Basmane Garı'na nasıl gidilir?

Basmane Garı, İzmir'in Konak ilçesine bağlıdır. Oldukça merkezi bir konumda olan bu gara ulaşmak için çeşitli yöntemler mevcuttur. İşte o yöntemler...

Basmane Garı’ndan geçen ESHOT hatları

-35- BALLIKUYU - KONAK

-34- ESENTEPE - GÜMRÜK

-45- GÜLTEPE - GÜMRÜK

-41- LEVENT - GÜMRÜK

-44- MERSİNPINAR - GÜMRÜK

-302- OTOGAR - KONAK

-42- ÇINARTEPE - GÜMRÜK

-46- ÇOBANÇEŞME - GÜMRÜK

-39- İSMETPAŞA MAH. - GÜMRÜK

-36- ŞİRİNYER AKTARMA MERKEZİ - GÜMRÜK

-466- ŞİRİNYER AKTARMA MERKEZİ – KONAK

-Basmane Garı’na gitmek için İZBAN’ın Alsancak Gar durağında inmek mümkündür, inişin ardından kısa bir sürede Basmane Garı’na varabilirsiniz.

-Ayrıca, HALKAPINAR-FAHRETTİN ALTAY tramvay hattını kullanarak, Alsancak Gar durağında inebilirsiniz.

Muhabir: Tuğkan Üsküp