İzmir Körfezi'ne hakim olan Kadifekale'nin manzarası dillere destandır. Hatta öyle ki İzmir'i ziyarete gelen seyyahlar o zamanki şartlarda çıkılması zor olan bu kaleye kan ter içinde kalsada muhakkak çıkar ve oturarak kenti seyrederlermiş.

Kadifekale hakkında bilinmesi gerekenler

Efsaneye göre, Büyük İskender Doğu Seferi sırasında o zamanlar ismi Smirni olan İzmir’e geldiğinde Pagos Tepesi'nde avlanırken uyuyakalır.  Rüyasında şehri bu tepenin eteklerine taşıması gerektiği söylenir. Bu taşınma, İskender'in ölümünden sonra, MÖ 4. yüzyılın sonu ile MÖ 3. yüzyılın başında I. Antigonos Monophtalmos ve Lisimahos'un yönetiminde gerçekleştirilir. Kaledeki ilk surlarda bu dönemde inşa edilmiştir.İzmir'i ziyaret eden seyyahlar, zamanının zorlu koşullarına rağmen İzmir Körfezi'ne hakim olan Kadifekale'nin dillere destan manzarasını izlemek için bu kaleye çıkar ve kenti seyrederlermiş. İşte o eşsiz manzara;

2010'ların başında ise İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü kentsel yenileme projesi kapsamında kalenin güney surları önünde yer alan binalar yıkılmış, 2015'te kale surları yenilenerek ışıklandırılmıştır. 2016 yılında ise sarnıç ve mescit restore edilmiştir. 2019 yılından itibarense kale içerisinde her hafta üretici pazarı kurulmaya başladı. Yerli ve taze ürünlerin Pazar günümüzde halen oldukça ilgi görmektedir.  Aynı zmanda Kadifekale, 2020'de UNESCO tarafından "İzmir Tarihi Liman Kenti" adıyla oluşturulan miras alanının bir parçası olarak Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilmiştir. 

Kadifekale nerede?

İzmir'in merkezinde yer alan Kadifekale, İzmir Körfezi'ne hakim 186 m rakımlı Pagos Tepesi'nde konumlanmaktadır. 

Kadifekale'ye nasıl gidilir?

Kadifekale’ye toplu taşıma aracı ile ulaşmak için öncelikle Konak Merkez’e gelmek gerekmektedir. İzmir’in birçok noktasından otobüslerle direk ulaşım sağlanabilen Konak’a vardıktan sonra Konak Merkez'den Eshot 33 numaralı otobüse binerek doğrudan Kadifekale'ye ulaşabilirsiniz.

Özel aracınız ile gitmeyi planlıyorsanız şehir merkezine ulaştıktan sonra aşağıda yer alan haritaya göre kendinize göre güzergah belirleyebilirsiniz. 

Kaynak: HABER MERKEZİ