Son yıllarda ülkemizde kadına yönelik şiddet hızla artışa geçti. Şiddete uğrayan kadınlar ise ne yapacaklarını bilemiyor. Bu yüzden şiddete uğramaları durumunda kadınların ne yapmaları gerektiğini araştırdık.
Şiddete uğrayan kadın ne yapmalı?
En yakın polis veya jandarma karakoluna başvurun
Şiddete veya şiddet tehdidine uğradığımızda şikâyetçi olabiliriz. Polis/jandarma karakoluna başvurduğumuzda, yaşadıklarımızı detaylı olarak anlatmalı ve anlattığımız şekilde tutanağa geçirilmesini sağlamalıyız. Gerekiyorsa avukat ve uzman (psikolog, sosyal hizmet uzmanı vb.) desteği talep edebiliriz.
Burada sizden alınan ifade tutanağını okumadan sakın imzalamayın. Eğer anlattıklarınız ile tutanağa kaydedilenler uyuşmuyorsa da bunun düzeltilmesini isteyin.
Eğer fiziksel olarak şiddete uğramışsanız polisin veya jandarmanın sizi darp raporu almanız için hastaneye sevk etmesi gerekiyor. Eğer sevk etmezlerse tutanak yazılmadan önce bunu talep edin.
İfade alındıktan sonra görevlilerden Aile İçi Şiddet Olayları Kayıt Formu ile Risk Değerlendirmesi Formu doldurmalarını istemeliyiz. Risk değerlendirmesi sonucunu öğrenip kendimizi ve varsa çocuklarımızı/yakınlarımızı korumak için 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında alınabilecek en uygun önleyici ve koruyucu tedbirlerin neler olabileceğini değerlendirmeliyiz. Acil bir durum varsa polisten/jandarmadan derhal gerekli önleyici ve koruyucu tedbir kararını almasını istemeliyiz.
Sağlık kuruluşuna başvurun
Şiddet durumunda direkt hastaneye de başvuru yapabilirsiniz. Acil bölümüne giderek, sizi muayene eden doktora yaşadıklarınızı anlatabilir ve darp raporu alabilirsiniz. Hastane polisine de şikayetini iletebilirsiz. Vücudunuzda bulunan şiddetin izleri silinmeden darp raporu almak önemlidir.
Şiddet uygulayan kişi için uzaklaştırma kararı aldırmak
Şiddet uygulayan kişi ile aynı evde yaşıyorsanız uzaklaştırma kararı aldırabilirsiniz. Bunun için en yakın karakola, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’ne (ŞÖNİM), Cumhuriyet Başsavcılığı’na, Aile Mahkemelerine başvurabiliriz. 6284 Sayılı Ailenin Korunmasına ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’a göre; medeni durumumuz ne olursa olsun, şiddet uygulayan kişi birlikte yaşadığımız evden belirli süreyle uzaklaştırılabilir; işyerimize, varsa çocuğumuzun okuluna ve bize yaklaşması engellenebilir. Acil durumlarda polis/jandarma da mahkeme kararı olmadan bu tedbiri alabilir.
Geçici koruma aldırmak için ne yapmalı?
Şiddet uygulayan kişinin bize zarar vermesinden endişeleniyorsak; 6284 Sayılı Ailenin Korunmasına ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında çeşitli koruma tedbirleri isteyebiliriz. Örneğin, dışarı çıktığımızda bize eşlik edecek bir polisin görevlendirilmesini isteyebiliriz. Bunun için bize en yakın karakola, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’ne (ŞÖNİM), Cumhuriyet Başsavcılığı’na, Aile Mahkemelerine başvurabiliriz.
Avukata ihtiyaç duyuyorsak ne yapmalıyız?
Maddi koşullarımız uygun değilse, Aile Mahkemelerine başvurular için yaşadığımız şehirdeki Baronun adli yardım bürosuna başvurarak ücretsiz avukat atanmasını isteyebilirsiniz.
Adli yardım bürosuna; ikametgâh belgesi, ev, arsa gibi taşınmaz malımızın olmadığına dair tapu müdürlüğü belgesi, SGK’dan çalışmadığımıza dair belge veya çalışıyorsanız sadece asgari ücret aldığınıza ilişkin işyeri belgesi, fakirlik belgesi ve kimlik fotokopisiyle başvurmalısınız.
Kadınların şiddet durumunda başvuracağı kurumlar şunlar:
Polis/ jandarma karakolu
155 Polis
156 Jandarma
Alo 183 Sosyal Destek Hattı
Cumhuriyet Savcılığı
Aile Mahkemesi
Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM)
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri
Kadın örgütleri
Belediyelerin Kadın Danışma Merkezleri
Hastaneler
Sosyal Hizmet Merkezleri
Kaymakamlık/Valilik