Şimdi bize eski günlerimizi verseler

Abone Ol

Hangimiz mevsimsel gribe yakalanmadık. Hatta yaz nezlesi/gribi geçirmeyen var mıdır? Hiç önemsemediğimiz, hatta zaman zaman hafif bir burun akıntısıyla atlattığımız çok olmuştur. Koronavirüsü çıktığından beri sürekli araştırıyoruz. Hepimiz şunu öğrendik, hani tabiri caizse burun kıvırdığımız grip virüsünden dünya da 30 milyona yakın insan ölmüş.

Oysa baktığımızda İspanyol gribi 1918-1920 tarihleri arasında 500 milyon kişiye bulaşmıştır. 50 milyon kişinin ölümüne sebep olmuştur. Tarihteki bulaşıcı hastalıkların en hızlısı ve en azılısıdır. Birkaç ay içerisinde dünyadaki her kıtaya yayılmıştır. Ekonomik ve sosyal olarak ağır sonuçları olmuştur.

Ünlü ressam Egon Schiele’nin 6 aylık hamile eşi Edith, 28 Ekim 1918’de İspanyol gribinden vefat eder. Aynı hastalık 31 Ekim 1918’de yani eşini kaybettikten üç gün sonra kendisini aramızdan alır.

Veba dönem dönem ortaya çıkarak 18. yüzyıla kadar milyonlarca insanın ölümüne sebep olmuştur. Herkes ona Kara Ölüm derdi. İnsanlık birçok hastalık atlatmıştır. Kolera, cüzzam bunlardan en önemlileridir. Cüzzamlı hastaların şehirlere girişi engelleniyor. Bu tür hastaların bir arada tutulduğu ve tedavi edildiği şehir dışındaki merkezlere gönderiliyordu.

En çok önemsediğim ve 20. yüzyılın en büyük hastalığı olan İspanyol gribidir. Biraz incelerseniz birçok sanatçının da ölümüne neden olmuştur. Gustav Klimt’in de bu gripten öldüğü düşünülüyor. İspanyol gribine yakalanan hastalar solunum güçlüğü çekiyor, aslında virüsün akciğerde açtığı yaralara yerleşen bakteriler hastalığı ilerletip zatürreeye çeviriyordu. İlk hastalar 48 saat içinde nefes darlığı çekerek ölüyorlardı.

1918 İspanyol gribi ile ilgili Türkçe basılı kaynak olup olmadığını araştırdım. Karşıma 2018 yılı basılmış bir kitap çıktı. “Gelmiş Geçmiş En Büyük Katil 1918 İspanyol Gribi / M. Kemal Temel / Betim Yayınları” kitabın arka kapak bitiş cümlesi yaşadığımız bu günlere bir uyarı niteliğindeydi. Lütfen son cümleye dikkat edin. ‘Grip virüsünün mutasyon temelli güçlü direnç yeteneğinden ötürü grip, günümüzde ortadan kaldırılabilir bir hastalık olmaktan uzaktır. Dolayısıyla tarihte olduğu gibi, ileriki yıllarda da insanlığın pandemik griple mücadelesinin süreceği kesindir. Bir sonraki pandeminin 1918 felaketinden de yıkıcı olması ise, ne sıfır ne de düşük olan bir ihtimaldir, bundandır ki grip anlaşılmalı ve önemsenmelidir.’

Korona virüsü tüm dünyada can almaya devam ediyor. Sosyal medyada sürekli yanlış bilgiler dolaşıyor. Bunlara dikkat edelim ve asla yapmayalım.

İlk başta çıkan Türk genleri virüsten etkilenmiyor.

Sabunlu suyla gargara yapın.

Ağzınıza dezenfektan sıkın.

Hayvanlardan bulaşıyor.

Sarımsak soğan yiyin.

Turşuya yüklenin.

Alkol içmek virüsü öldürür.

Tuzlu su ile gargara yapın.

Kelle paça çorbası virüsü yok eder.

Ne diyeyim umarım akıl sağlığımızı kaybetmeyiz.