Orçun BULDAÇ - 2024 yılı sinema dünyası için oldukça hareketli geçti. Yılın en çok konuşulan filmleri arasında, farklı türlerde ve hikayelerde birbirinden iddialı yapımlar yer aldı. İşte 2024'ün en çok dikkat çeken 15 filmi ve kısa özetleri:

1)Maharaja

IMDB:8.6/10
Bir berberin huzurlu hayatı, evine yapılan bir hırsızlıkla altüst olur. Hırsızlar, berberin evine girip değerli eşyalarını çalarlar. Polise başvuran berber, onlara oldukça gizemli bir şekilde "lakshmi" isimli bir şeyin çalındığını söyler. Ancak bu "lakshmi"nin bir insan mı, yoksa bir eşya mı olduğunu bir türlü açıkça anlatmaz. Polisler bir yanda berberin verdiği ipuçlarıyla ilerlemeye çalışırken, "lakshmi"nin ne olduğu sorusu da gizemini korur.

2)Dune: Part Two

IMDB:8.5/10
Ailesini yok eden komploculara karşı başlattığı intikam savaşında Chani ve Fremen'lerle birleşen Paul Atreides'in yolculuğunu anlatan ikinci film "Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2"de Paul, hayatının aşkıyla, bilinen evrenin kaderi arasında bir seçim yapma durumunda kalırken, yalnızca kendisinin öngörebileceği korkunç bir geleceği engellemeye çalışıyor.

3)Deadpool and Wolverine

IMDB:8.0/10
Deadpool ve Wolverine, büyük bir tehlikeye karşı Wolverine'i ikna ederek onunla birlikte savaşan Deadpool'un hikayesini konu ediyor. Wade Wilson’ın bir paralı asker olarak geçirdiği günler ve Deadpool kimliği artık geride kalmıştır. O şimdi sivil hayatta varlık göstermek için çabalar. Wade, yeni hayatına alışmaya çalışırken, büyük bir tehlike ile karşı karşıya kalınca harekete geçmek zorunda kalır. Ancak bu tehlike ile tek başına baş etmesi zordur. Bu yüzden Wade en az kendisi kadar isteksiz olan Wolverine'i yardım etmesi için ikna etmeye çalışır. 

4)The Substance

IMDB:7.9/10
Elisabeth Sparkle, ışıltılı günlerini ardında bırakan bir oyuncudur. Cinsiyetçi bir yapımcı tarafından kovulduktan ve yaşı nedeniyle artık hiçbir rol alamadıktan sonra umutsuzluk sarmalına düşer. Ta ki onu, sözde sizi daha iyi bir versiyon haline getirecek gizemli bir madde sunan gizemli bir şirkete götüren o ölümcül araba kazasına kadar.

5)Inside Out 2

IMDB:7.8/10
Ters Yüz 2, artık bir ergen olan ve çok daha çılgın, kişiselleştirilmiş duygularla uğraşmak zorunda olan Genç Riley'nin maceralarını konu ediyor. Riley, artık tam bir ergendir ve bu durum kumanda merkezinde karışıklığı neden olur. Bu zamana kadar çok iyi çalışan kumanda merkezi yıkımdan geçer çünkü beklenmedik bir duyguya yer açmak zorundadır. Yıllardır merkezi başarılı bir şekilde yöneten Neşe, Üzüntü, Öfke, Korku ve Tiksinti, aralarına Kaygı, Gıpta, Bıkkınlık ve Utanç’ın katılmasıyla karmaşık duygular içerisindedir.

6)Hanu Man

IMDB:7.8/10
1998 yılında, çocukluk yıllarında süper kahramanlara olan hayranlığıyla büyüyen Michael, onların güçlerine ve cesaretlerine olan takıntısıyla adeta büyümüştür. Ancak günümüzde, Hanumanta adıyla bilinen, küçük bir köyde kız kardeşi Anjamma ile birlikte yaşayan sıradan bir adamdır. Hiçbir işe yaramayan ve kendi dünyasında yaşayan Hanumanta'nın tek isteği, köydeki sevdiği kadın Meenakshi'yi korumak ve ona hizmet etmektir. Meenakshi, köydeki baskıcı lider Gajapati'ye karşı ayaklanırken, Hanumanta onun yanında yer alır ve onu korur. Ancak bu mücadele sırasında ağır yaralanır ve denizin derinliklerine düşer. Burada, eski bir efsaneye ait olan Rudra Mani adlı gizemli bir nesneyi bulur ve onunla teması, Hanumanta'ya olağanüstü güçler kazandırır.

7)Frida 

IMDB:7.6
İkonik ressam Frida Kahlo'nun hayatı, günlüklerinden, mektuplarından, denemelerinden ve röportajlardan derlenen kişisel anlatılarıyla beyaz perdeye taşınıyor. Belgesel, Kahlo'nun sadece bir sanatçı olarak değil, aynı zamanda bir feminist, bir devrimci ve bir aşk kadını olarak da kimliğini ortaya koyuyor. Sanat eserlerinin yanı sıra, kişisel eşyaları ve fotoğraflarıyla desteklenen anlatı, Kahlo'nun iç dünyasına dair daha derin bir anlayış sunuyor.

8)Furiosa: A Mad Max Saga

IMDB:7.5/10
Furiosa: Bir Mad Max Destanı, yaşadıklarından sonra güçlü bir savaşçıya dönüşen Furiosa’nın hikayesini konu ediyor. Dünya çökerken Nice Annelerin Yeşil Diyarı'ndan kaçırılan genç Furiosa, Savaş Lordu Dementus liderliğindeki büyük bir Motorcu Sürüsü'nün eline düşer. Çorak Topraklar’da ilerleyen Furiosa, bu sırada  Ölümsüz Joe'nun başkanlık ettiği Kale'ye rastlar. İki diktatör egemenlik için savaşırken, Furiosa hem eve dönmenin yolunu bulmak için gereken araçları bir araya getirmek hem de karşılaştığı birçok sınavdan sağ çıkmak için zorlu bir mücadeleye girişir. 

9)Challengers

IMDB:7.2/10
Challengers, bir tenisçiden antrenöre dönüşen Tashi, kendini kocası Art'ın kariyerine adamaya karar verir ve onu vasat bir oyuncudan dünyaca ünlü bir Grand Slam şampiyonuna dönüştürür. Tashi, onu yakın zamanda kaybettiği bir galibiyet serisinden kurtarmak için, eski erkek arkadaşı olan Patrick ile yüz yüze geldiği bir "Challenger" turnuvasına sokar.

10)Civil War

IMDB:7.1/10
İç Savaş, Amerika Birleşik Devletleri'nin çöküşün eşiğinde olduğu ve yerleşik gazetecilerin hayatlarının en büyük hikayesini anlatmak için yarıştığı yakın bir gelecekte geçiyor. Federal hükûmete karşı ayaklanan eyaletler tarafından oluşturulan silahlı ittifak Batı Güçleri, başkente saldırmak üzeredir. Bu süreçte dünyanın dört bir yanında vahşeti görüntüleyen savaş fotoğrafçısı Lee, içlerinde akıl hocalığını üstlendiği Jessie adında hevesli genç bir fotoğrafçının da bulunduğu küçük bir gazeteci grubu ile birlikte başkanla son bir röportaj yapma umuduyla Beyaz Saray’a gider.

11) The Minister of Uncentlemanly Warfare

IMDB:6.8
The Minister of Uncentlemanly Warfare, İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiltere Başbakanı Winston Churchill ve aralarında yazar Ian Fleming'in de bulunduğu küçük bir askeri yetkili grup tarafından kurulan ilk özel kuvvetler ekibinin hikayesini anlatan bir aksiyon-komedi filmi. Düzenbazlar ve başına buyruklar gibi birbirinden farklı karakterlerden oluşan çok gizli savaş birimi, alışılmadık ve son derece "centilmence olmayan" dövüş teknikleri kullanarak Nazilere karşı cesur bir göreve çıkıyor. Onların bu cüretkar yaklaşımları savaşın gidişatını değiştiriyor ve İngiliz Özel Hava Servisi ile modern kara operasyonunun temellerini atıyor.

12) Abigail

IMDB:6.6
Abigail, dünyayı etkisi altına alan bir salgından uzak durmak için korunaklı bir alanda yaşayan genç bir kıza odaklanıyor. Genç bir kız olan Abigail, gizemli bir hastalık salgını yüzünden sınırları uzun yıllar önce kapatılan bir şehirde yaşamaktadır. Abby henüz 6 yaşındayken babası hastalığa yakalanınca şehir dışına gönderildi. O günden beri babasını bulmayı aklına koyan Abby, babasına ulaşabilmek için yetkililere karşı çıkmaya başlar. Genç kız bu sırada şehrin aslında sihir bir alan olduğunu öğrenir ve kendisinde olağanüstü yetenekler olduğunu keşfeder.

13)Back to Black

IMDB:6.3/10
Back to Black, yakın dönemin en çok dinlenen sanatçılarından Amy Winehouse'un hayatını konu ediniyor. 27 yaşında hayata veda eden İngiliz caz ve soul müzik ikonu, Grammy ödüllü şarkıcı Amy Winehouse'un hayatının bilinmeyenlerinin anlatıldığı yapımda, efsanevi sanatçının şöhret basamaklarını çıkışına ve çığır açan stüdyo albümü Back to Black'in yayınlanışına kadar hayatının birçok dönüm noktasına odaklanıyor. Amy'nin bakış açısından anlatılan filmde, tüm zamanların en efsanevi albümlerinden birinin merkezindeki çalkantılı ilişki anlatılıyor.

14)Despicable 4

IMDB:6.2/10
Çılgın Hırsız 4, Chris Renaud ve Patrick Delage yönetmen koltuğunda oturduğu film, kendi ailesini kuran Gru ile sadık hizmetkârları Minyonların yeni maceralarını anlatıyor.Gru ve Lucy ile kızlarının - Margo, Edith ve Agnes - Gru ailesinin yeni üyesi, babasına eziyet etmeye kararlı Gru Jr.’ı kucaklarına almasıyla yeni bir bölüme başlıyor. Gru, yeni bir düşman olan Maxime Le Mal ve onun çekici ama tehlikeli kız arkadaşı Valentina ile karşı karşıya kalır ve ailece kaçmak zorunda kalırlar.

15)Damsel

IMDB:6.1/10
Princess Elodie, görev bilinciyle yakışıklı bir prensle evlenmeyi kabul eder, ancak kraliyet ailesinin onu kadim bir borcu ödemek için kurban olarak seçtiğini öğrenir. Ateş püskürten bir ejderhayla birlikte bir mağaraya atılan genç prenses hayatta kalmak için zekasına ve iradesine güvenmek zorundadır.

Muhabir: Orçun BULDAÇ