Semra İğtaç- Dünyanın ilk Matematik Köyü olarak bilinen Nesin Matematik Köyü, her seviyede öğrenciye matematik öğretmenin yanı sıra, bilim ve teknoloji konularında da önemli etkinliklere ev sahipliği yapıyor. İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı Şirince köyünün yakınlarındaki Kayser Dağı’nın yamaçlarında bulunan bu özel yerleşke, 22-28 Temmuz tarihleri arasında "Kurguda Bilim Yaz Kampı" ile kapılarını açıyor. Program Sorumlusu Aslıcan Korkmaz, "Bu yaz, Nesin Matematik Köyü'nde bilim ve kurgunun büyüleyici dünyasına adım atmak isteyen herkes için harika bir fırsat sunuluyor," dedi.
Kurguda Bilim Yaz Kampı, katılımcılarına bilimkurgu türünü ve bilim ile teknolojideki gelişmeleri en geniş kapsamda ele almayı amaçlıyor. Bu yaz kampında, bilimkurgunun popüler temalarını güncel bilimsel teoriler ışığında yeniden inceleyerek, bilimin ve bilimkurgunun tarihine ilişkin derinlemesine bir bakış sunulacak. Elektriğin keşfinden uzay ve zaman yolculuğuna, genel görelilikten yapay zekaya kadar birçok konunun ele alınacağı bu etkinlikte, katılımcılar ünlü bilimkurgu eserleri üzerinden düşünme ve tartışma fırsatı bulacaklar.
Eğitmen kadrosu, Ege Üniversitesi'nden Dr. Karun Çekem, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden Dr. Cem Kamözüt, Bilkent Üniversitesi'nden Dr. Hâldun Sevinçli ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nden Dr. Sevilay Sevinçli'den oluşuyor.
Daha iyi bir deneyim için
Katılımcıların daha verimli bir deneyim yaşaması için önceden okunması gereken eserler şunlardır: Mary Shelley'nin Frankenstein ya da Modern Prometheus (1818), H. G. Wells'in Zaman Makinesi (1895), Isaac Asimov'un Ben, Robot (1950), Stanislaw Lem'in Solaris (1961), Stanislaw Lem'in Siberya adlı kitabından “6. Yolculuk” (1965) ve Cixin Liu'nun Üç Cisim Problemi (2008).
Bilimkurgu tarihi ve kuramı üzerine ek okumalar yapmak isteyenler için ise K. Murat Güney'in derlediği Başka Dünyalar Mümkün (Varlık Yayınları, 2007) ve Ünsal Oskay'ın Çağdaş Fantazya (İnkılap Kitabevi, 2014) kitapları öneriliyor.