İZ GAZETE - Usta gazeteci Yılmaz Özdil, YouTube üzerinden yaptığı “Avrupa Demokrasisi Kaçak Mülteci İstilasına Dur Dedi” başlıklı yayında, Yunanistan’ın sığınmacı statüsü vermediği kaçak göçmenleri Türkiye’ye nasıl göndereceğini açıkladı.

Gazeteci Özdil söz konusu yayında gazeteci Korcan Karar’ın Midilli Adası’nda çektiği Mülteci Kampı fotoğrafını paylaştı. Kampın Birleşmiş Milletler tarafından denetlendiğini, Avrupa Birliği tarafından finanse edildiğini, Yunanistan devleti tarafından da koordine edildiğini söyleyen Özdil, bu kampın Midilli’nin Türkiye’ye en yakın noktasında bulunduğunu belirtti.

Korcan Karar’ın adada yaptığı araştırmaları izleyicileriyle paylaşan Yılmaz Özdil, Midilli Mülteci Kampı’nda yaklaşık 3 bin kişinin olduğunu, bu kişilerin sığınmacı talebiyle ya da başka ülkelere mülteci statüsüyle gönderilmek üzere kampta yargılandığını, sığınmacı ve mülteci olarak kabul edilmeyenlerin, Türkiye’nin AB’yle yaptığı Geri Kabul Antlaşması çerçevesinde Türkiye’ye gönderileceğini ifade etti.

Bin kaçak göçmen Türkiye’ye gönderilecek

Söz konusu kampta yargılama sonunda sığınma talebi reddedilmiş yaklaşık bin kaçak göçmen biriktiğini söyleyen Özdil, bu kişilerin Türkiye’ye iade edileceğini, bu iadenin de İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait Prof. Dr. Aziz Sancar vapuruyla yapılacağını iddia etti.

Özdil yayında şöyle konuştu:

“İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin İzdeniz adında deniz ulaşım şirketi var. İzdeniz’in iki tane feribotu İzmir-Midilli arasında gidip geliyor. Yerli ve yabancı turistleri Midilli’ye getirip götürüyor. Yunanistan, bu vapurları kiralayacak, parasını Avrupa Birliği'nden alacak, Midilli’deki kaçakları Dikili’ye gönderecek. Dikili limanına indirilen mülteciler Menemen'deki mülteci kampı başta olmak üzere Ege Bölgesi’ndeki kaçak mülteci kamplarına dağıtılacaklar. Ee sonra da tabii biliyoruz maalesef o kamplarda tutmak yerine bırakacaklar bunları. Türkiye’de nereye gitmek isterlerse gidecekler. Yunanistan'ın kaçak mültecileri bindirip Türkiye'ye geri göndermek için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden kiralayacağı feribotunun adı ne biliyor musunuz? Prof. Dr. Aziz Sancar. Nobel ödülü kazanan, varlığıyla onur duyduğumuz Profesör Aziz Sancar’ın adını verdiğimiz feribot bu. Güya Aziz Sancar'ı onurlandırdığımız feribot. Bu feribotla kaçak mültecileri taşıyacağız, bundan daha büyük utanç olur mu? Korcan Karar’a ‘gazetecilik nasıl yapılır’ herkese gösterdiği için hepiniz adına teşekkür ederim.”

İzdeniz'den açıklama

İddiaya yönelik İzdeniz’den de bir açıklama geldi. Yapılan açıklamanın ilgili kısmı şu şekilde: 

İzmir – Midilli seferleri kapsamında kullanılan 2 adet yüksek hızlı katamaran tipi yolcu gemisinin yanı sıra diğer 13 katamaran tipi yolcu gemimiz, İzmir Büyükşehir Belediyesi filosuna ait olup, körfez içi ulaşımda her gün hizmet vermeye devam etmektedir. Filomuzda bulunan 15 yolcu gemisinin satın alımında, Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ve Avrupa İmar & Kalkınma Bankasından (EBRD) alınan kredilerin ödemesi devam etmektedir ve teknik olarak gemiler kiraya verilememektedir. 

Avrupa Birliği ve Türkiye arasında imzalanan Geri Kabul Anlaşması gereği, 2016 yılında Midilli’nin MORİA Mülteci Kampı’ndan 131 göçmen, özel taşımacılık şirketleri tarafından Dikili’ye gönderilmiştir. İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu anlaşmanın tarafı değildir.

Kaynak: Haber merkezi