AKP'nin sahipsiz sokak hayvanlarına ilişkin hazırladığı yasa teklifi AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın incelemesinin ardından bugün TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Teklifin Meclis'e sunulduğunu duyuran AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, "Görüşler, beklentiler alındı. Rapor haline getirildi ve cumhurbaşkanımıza sunuldu. Yasa teklifimiz olgunlaştı. 17 maddelik yasa teklifimiz tarım komisyonunda ve sonra genel kurul çalışmalarında tamamlanacak" dedi. 

Güler'in açıklamalarından özetler şöyle:

"-5199 sayılı kanun halihazırda sokak hayvanlarının yerinden alınarak bakımevlerine alınarak kısırlaştırılması gibi bir uygulama var. Fakat bunun yetersiz kaldığı ortadadır. Düzenleme, hayvanlarımızın bulundukları yerden alınması, sağlıklı  barınaklarda bulundurulması ve güçlü bir şekilde sahiplendirilme anlayışı taşıyan bir özelliği taşıyor.

 -Hayvandan hayvana, hayvandan insana geçen çok farklı parazitler var. Belli alanlarda, insanlarımızın yürüyüş yaptığı alanlarda çok sayıda köpeğin dışkısı toplumu tehdit edecek haline geliyor. Bu hastalıklar nedeniyle ameliyatlar   yapılacak seviyede tahribatlara yol açıyor.

 -Merkezinde insan, hayvanı koruma, toplum sağlığını koruma başlığını getiriyoruz. Bu tanımlama devamında da kanunun belli maddelerinde bir uygulamayı değiştiriyoruz. Tarım bakanlığımızın desteği yanında sokak köpeklerinin   bulunduğu yerlerden alınması, barınaklarda kaliteli yaşam alanı oluşturulması, sahiplendirilmenin teşviki, barınaklarda ameliyathane kurulması. Sahiplendirme noktasında bakanlığımızın destek vereceği bir programı hayata geçireceğiz.

-Yeni kanun teklifi ile kuduz riski taşıyan, saldırganlaşmış, rehabilite edilme imkanı kalmayan köpeklerin hayatına ötenazi yoluyla son verilme noktasında imkan tanıyoruz.

-Kanunun açık emrine rağmen yeterli çalışmaları yapmayan mahalli idarelerdeki Belediye Başkanlarına, meclis üyeleri ve idari görevliler hakkında 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ön görüyoruz."

Kaynak: HABER MERKEZİ