Bir orman köyü olarak kabul edilen Kadıovacık, karayoluyla İzmir merkezine 62 kilometre, Urla ilçe merkezine 14 kilometre uzaklıktadır.

Barbaros- Ildır yolu üzerinde yer alan bu köyde kavun, zeytin ve hurma üretimi ana geçim kaynağıdır. 

Sonbahar Havasini Burada Soluyun Dunyanin En Cevreci Koyu Izmirddde (1)

Bir yamaçta konumlanmış

İdari bölüm olarak daha önceleri köy iken, 2014'te mahalle olan Kadıovacık, yolun kenarında, ovaya hâkim bir yamaçta konumlanmıştır.

Köyün mimarisi büyük ölçüde korunurken, bu köydeki yapılarda koyu gri taş malzeme kullanılmış ve bu renk köyün mekânsal atmosferini de belirlemiştir. Köyün iç kısımları eski taş evleri ile açık hava müzesi gibidir.

Kadıovacık köyü, antik İyonya bölgesinde yer alır ancak bu yerleşmenin ne zamandan beri yerleşme olduğu ve eski adı bilinmemektedir. Nüfusunun büyük çoğunluğu Yörükler oluşturur. 

Kırsal yaşamın özelliklerini hâlâ taşıyor

Köy, geleneksel kırsal yaşamının özeliklerini gerek komşuluk ilişkilerinde gerek konut yaşamında sürdürür. Geleneksel konutların büyük bölümünde gusülhane, yüklük, ocaklar hâlâ kullanılır.

Kadıovacık, yapılı çevredeki değişimlere rağmen, kırsal yaşamın özelliklerini taşıyan bir yerleşimdir. 

Yapay gölün yeşilinde huzur bulmak istiyorsanız meydanın kuzeyinde yer alan seyir alanında soluklanabilir.

Kuyular bölgesi olarak bilinen, bir su kanalının etrafında konumlanmış su kuyularını da ziyaret edebilirsiniz.

Dünya literatürüne girdi

Kadıovacık, 2012 yılında, CDP’ye (Carbon Disclosure Project) kayıt olan dünyadaki en ufak ölçekli bir başka deyişle karbon ayak izini ilk hesaplayan, takip eden ve düşürmeye çalışan köy olmuştur. Bu bağlamda dünya literatürüne giren Kadıovacık Köyü, dünyanın en çevreci köyü olma özelliğini taşır.

Kadıovacık köyüne nasıl gidilir?

Köye ulaşım, Urla’dan Barbaros’a giderken köyden geçen otobüs seferleri ile sağlanmaktadır.

Kaynak: HABER MERKEZİ