Teksas'ta bulunan Colossal Biosciences adlı bir şirket, 2028 yılının sonuna kadar soyu tükenmiş mamutları geri getirmeyi hedeflediğini açıkladı.
Colossal Biosciences'ın kurucusu Ben Lamm, şirketlerinin yünlü mamutun genetik özelliklerini anlamak için, soyu tükenmiş hayvanın en yakın genetik akrabasına, Asya filine odaklanarak mamutun yeni modern bir varyasyonunu üretmeyi amaçladıklarını belirtti.
Bu çalışmalar bazı çevreler tarafından sorgulanırken, Colossal Biosciences bu projenin sadece soyu tükenmiş hayvanları değil, aynı zamanda modern hayvanları koruma konusunda da fayda sağlayabileceğine inanıyor. Ayrıca, şirketin geliştirdiği teknolojilerin insan sağlığına yönelik uygulamalara da katkıda bulunduğunu ve bunları dünya geneline ücretsiz olarak sunduğunu belirtiyorlar.
Colossal Biosciences, yünlü mamutun geri dönüşünün aynı zamanda iklim değişikliğiyle mücadelede etkili olabileceğini savunuyor. Mamutların Kuzey Kutbu tundrasında dolaşması ve otlayarak otlakları geliştirmesi, çözülmeyi yavaşlatarak permafrost içinde depolanan sera gazlarının salınmasını azaltabileceği ifade ediliyor.