Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyesi basın emekçileri, toplu iş sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine Uluslararası bir haber ajansı olan Sputnik Türkiye’de grev kararı almıştı. 24 Temmuzda İstanbul ve Ankara bürolarına grev ilanı asan 24 basın emekçisi “ekonomik nedenler” gerekçe gösterilerek işten atılmıştı.

24 gazetecinin işlerine geri alınması ve sendikal hakların tanınması talepleriyle başlayan Sputnik'teki sendikal mücadelenin birinci yılına ilişkin açıklamalarda bulunan Türkiye Gazeteciler Sendikası, sosyal medya hesabında şu ifadelere yer verdi:

"Bir yıl önce bugün, 17 Ağustos günü Sputnik Türkiye bürolarındaki gazeteciler, daha iyi bir yaşam ve haysiyet mücadelesi için greve çıktı. İki yüz gün sonunda mücadele yeni bir evreye taşındı. Bugün hak mücadelemize yargı önünde devam ediyoruz. 

Bu grev, demokrasi ve basın özgürlüğünün her ülke için ne derece önemli olduğunu bir kez daha ortaya koydu. İlk örgütlenme kararından bugüne yaşadıklarımız, paha biçilmez deneyimler olarak kurumsal hafızamızda yerini aldı. 

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile korunan sendikal hak ve özgürlüklerin, yabancı bir şirket tarafından nasıl çiğnendiğine şahit olduk.

Anayasa’yı ve yasalarımızı umursamayan işverene karşı bürokrasinin sessizliğinden üzüntü duyduk. 

Grev sırasında yasadışı işçi çalıştıran işletmeye kesilen etkisiz cezalara öfkelendik. 

İş davalarında uzun yargılamaların mağduru olduk.

Meslektaşlarımızın meslek etiğine ve dostluğa sığmaz tutumlarını gördük. 

Ama yılmadık. 

Elbette bu yaşadıklarımız, ülkemizi ucuz emek cenneti gibi pazarlayan, yabancı şirketleri teşvik, prim, vb. adı altında vaatlerle yatırıma davet eden mevcut ekonomik düzenden bağımsız değil. Türkiye’nin dört bir yanında sömürüye karşı bir araya gelip örgütlenen, itiraz eden yüzbinlerce işçi her gün bu gerçekliği acı bir şekilde tecrübe ediyor. 

Engelleri aşacağız.

İkinci sınıf insan muamelesini, verdiği haysiyet mücadelesi ile yıkan ve bu nedenle işinden olan işyeri temsilcimiz dahil 24 üyemizi, sektördeki binlerce meslektaşımıza verdiği moral ve güç nedeniyle bir kez daha tebrik ediyoruz. 

Kazanacağız.

Medya sektöründe orman kanunlarına son vereceğiz. Mücadelemiz, daha iyi ücret, adil çalışma koşulları ve iş güvencesi için. Mesleğimizi büyütecek ve saygınlığını birlikte kazanacağız. 

Birlikte güçlüyüz!"

Kaynak: Haber merkezi