Tarhun otu, keskin kokusu ve lezzetli aromasıyla bilinen, bir bitkidir. Ülkemizde yeşil altın, ejder otu ve dargun gibi isimlerle de anılan tarhun otu, mineral ve vitamin bakımından oldukça zengindir ve insan sağlığına birçok faydası bulunmaktadır.

Tarhun Otu Nedir?

Tarhun otu, Papatyagiller familyasına ait bir bitki çeşididir. Fransız ve Rus tarhunu olmak üzere iki popüler türü bulunan tarhun otu, özellikle Fransız mutfağında yaygın olarak kullanılır. İçeriğinde omega 3 ve 6, riboflavin, protein, A ve C vitaminleri, potasyum, demir, niasin, manganez ve magnezyum gibi birçok mineral barındırır.

Tarhun Otu ne işe yarar?

Tarhun otu, sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileriyle bilinir. Mide ve bağırsaklarda biriken gazı giderir ve kabızlık sorununu hafifletir. Ayrıca, vücudu sakinleştirici özelliği de bulunur.

Tarhun Otu nerede yetişir?

Tarhun otu, Türkiye'de özellikle Ankara, Bayburt, Erzurum, Gaziantep ve Şanlıurfa gibi illerde yetişir. İlkbahar aylarında, özellikle Mart ayında ortaya çıkar ve yetiştiriciliği mümkündür.

Tarhun Otu nasıl kullanılır?

Tarhun otu, Türk mutfağında et ve balık yemeklerinin soslarında, tarhana çorbasında ve çeşitli yemeklerde baharat olarak kullanılır. Fırında veya haşlanmış tavuk yemeklerinde, salatalarda, patates çeşitlerinde ve omletlerde de tercih edilir. Ayrıca, çay olarak da tüketilebilir.

Tarhun Otunun sağlığa faydaları nelerdir?

Tarhun otunun sağlığa birçok faydası bulunur:

Sindirim salgılarını artırarak sindirimi kolaylaştırır ve mide ağrılarına iyi gelir.
Adet dönemlerinde ağrıyı hafifletir ve ağrı kesici özelliği vardır.
Bağırsak ve mide gazlarını giderir, yemek sonrası şişkinliği azaltır.
İdrar söktürücü özelliği vardır.
Ödem söktürücü özelliği sayesinde vücutta biriken tuzu dışarı atar.

Tarhun Otunu kimler kullanamaz?

Her bitkide olduğu gibi, tarhun otunun aşırı tüketimi sindirim ve boşaltım sistemlerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Bu nedenle, tarhun otunu kullanmadan önce bir uzmana danışmak önemlidir. Her bünyeye uygun olmayan tarhun otu, bazı bireylerde alerjik reaksiyonlara yol açabilir. İlk kez tüketecek olanların dikkatli olması gerekmektedir.

Tarhun otu nerede satılır?

Tarhun otu, çiçekçilerde, fide satan yerlerde ve aktarlarda bulunabilir. Ayrıca, internet üzerinden de sipariş verilebilir. 

Kaynak: HABER MERKEZİ