Gizem TABAN/İZGAZETE- TARKEM öncülüğünde Re-Pie Portföy Yönetim Şirketi ile kurulan ‘İzmir Tarihi Kemeraltı Gayrimenkul Yatırım Fonu’ İzmir Tarihi Kemeraltı ve Çevresi adına kaynak yaratma ve ölçeklendirme çalışmalarına devam ediyor. TARKEM ve Re-Pie Portföy ev sahipliğinde yapılan çalışmalar önce İzmir Tarihi Kemeraltı ve Çevresi özel basın turu ile tanıtıldı, ardından ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in katılımıyla lansman partisi gerçekleşti. Kemeraltı bölgesinde yer alan Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) Sosyal ve Kültürel Etkinlik Merkezi’nde gerçekleşen lansmanda, İzmir Tarihi Kemeraltı Gayrimenkul Yatırım Fonu tarafından hayata geçirilecek projeler anlatıldı. TARKEM Genel Müdürü Sergenç İneler, TARKEM yöneticileri, Re-Pie Portföy Genel Müdürü Alim Terci, İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin ve İzmir ile farklı illerden yatırımcıların katıldığı etkinlikte, UNESCO geçici listesinde yer alan Kemeraltı’nın önemine, nasıl değişeceği ve dönüşeceğine ilişkin mesajlar verildi.

Örnek bir model inşa ediliyor

“Çok mutluyum, çok heyecanlıyım” sözleriyle konuşmasına başlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Çünkü bugün hakikaten çok önemli bir adım atılıyor. Doğanın ve hayatın bir ritmi vardır, bazen o akışta sıçramalar görüyorsunuz. Bugün de Kemeraltı’nın değişip sıçrama ile yüz yüze olduğu bir an. Kemeraltı, bu şehrin kalbidir ve bu şehrin geleceğinin teminatıdır. Bu şehrin herhangi bir yerinde yeni binalar inşa edebilirsiniz ama Kemeraltı’nın başka bir hikayesi vardır. Bu şehir, 8 bin 500 yıllık mirası ileriye taşıyacaksa Kemeraltı ile taşıyacak. O yüzden Kemeraltı restorasyon ve iyileştirme değil içinde yaşayan insanlarıyla beraber bir iyileştirme yaşayacak. Bu süreçte çok sayıda insanın emeği var. Ancak şimdi burada başka bir yapı oluşuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi İzBB) Kemeraltı için gövdesini ortaya koyuyor. Ayrıca TARKEM için de bir sıçrama noktası doğuyor. Finansal noktada bizim için bu yapıyı sahiplenmiş bir İzmirli var. Bu hikayeyi başka bir boyuta taşımamak için bir sebep yok. Bundan sonra bambaşka bir süreç başlıyor. Gelecekte şöyle bir şey hayal ediyorum. Gelecekte, ‘Bir sinagogda bir toplantı ile bu hikaye başlamış’ diyecek çocuklarımız. İşte, o gün bugün. Ben de bu nedenle çok heyecanlıyım. Türkiye’ye örnek bir model inşa ediliyor” açıklamalarında bulundu.

WhatsApp Image 2023-06-09 at 18.19.09

Esnafımız ortak olmalı

Projenin hem Kemeraltı’nı iyileştirip güzelleştireceğini hem de esnafı koruyacağını kaydeden Başkan Soyer, “Bu başka bir tasarım. Hem sermayecinin hem esnafın birlikte hareket ettiği bir model. 50 bin lira ile ortak olunabiliyor. Bugün Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanımız ve Kemeraltı muhtarımız da aramızda. Onlara çok büyük iş düşüyor; esnafımıza bu hikayeyi onlar da anlatmalı. Esnafımız buraya ortak olmalı. Hem geleceğini güzelleştirmek hem de ekmeğini kazandırdığı Kemeraltı’nı iyileştirmek için. Bu bir soylulaştırma projesi değil. Sermaye ile küçük esnafın sermayesinin buluşacağı; el birliğiyle imece ile büyüyecek ve geleceğe taşınacak bir mücadele başlıyor. Esnafın da yer alacağı, küçük esnafın da sermaye ile buluşacağı geleceğe taşınacak sürdürülebilir bir model olacak. Ve tabii ki UNESCO ile taçlanacak. Ben Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da destek olacağına inanıyorum. Bu, hepimizi çok heyecanlandıran ve çok mutlu eden bir başlangıç olacak. İzBB vizyonunda Kemeraltı bir numaradır. 24 saat yaşayacak; kafeleriyle esnafıyla cıvıl cıvıl Kemeraltı birinci önceliğimizdir. Bu yol kesişmesinden çok memnunuz. Üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Hele de bu sinerji görüntüsünden sonra bu mücadelemiz keyif kazanmış oldu. TARKEM’in kurucu ortaklarına ve Re-Pie’a çok teşekkür ediyorum. Emek veren bu uzun yolculukta bizimle oldukları için çok teşekkür ediyoruz¨ diye konuştu.

WhatsApp Image 2023-06-09 at 18.19.05 (2)

Yarı kamusal bir proje

Amaçlarının Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nı geliştirmek olduğunu söyleyen Re- Pie Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Emre Çamlıbel, “TARKEM ile iş birliği içinde kurduğumuz bu fonun bireysel ve kurumsal yatırımcılara kazandıracağı değer artışının dışında en önemli adım gayrimenkul sektörünün en önemli etki yatırımı olmasıdır. Kemeraltı’nın kullanılarak geliştirilmesi ve şehre kazandırılması sürdürülebilir etkileri olan bir husus. Gerek bireysel emeklilik sigorta fonu gerek İzBB varlığı gerek İzmirlilerin paydaş olacak olmasıyla bu projenin yarı kamusal bir proje olduğunu söyleyebiliriz. Yarı kamusal ve özel kurumlar el birliği ile çalışmalarda birleşince önemli bir katkı olacaktır. Türkiye genelindeki 10 irtibat ofisi, medya ile bu fona yatırım toplayacağız. Kemeraltı mülklerini alıp iyileştirip kullanıma sunacağız. Bunu yaparken el birliği ile yapacağız, daha sonra kira toplayıp o toplanan kiraları yatırımcılara paylaştıracağız. Bunu yaparken değerle fon payı da yükselecek. Bir de bunu sürdürülebilirlik etkisiyle birleştirerek sosyal, çevresel ve ekonomik de bir etki yaratmayı hedefliyoruz. Yerellik gereken görevlerini TARKEM üstlenecek yatırımı ise yine TARKEM ve Re Pie birlikte üstlenecek” ifadelerini kullandı.

WhatsApp Image 2023-06-09 at 18.19.10

Korumaya devam edeceğiz

TARKEM Genel Müdürü Sergenç İneler  ise şöyle konuştu: “Bugün burada İstanbul’dan, Ankara’dan, Bursa’dan ve çeşitli yerlerden yatırımcılar aramızda. Kemeraltı’nın seslerine kadar sahip çıkmalı ve korumalıyız. Bu merkez özellikle 1900’lü yıllardan sonra ekonomik buhran ve İzmir yangını nedeniyle bölgenin önemi azalmaya başlamış. Ancak 2000’li yıllardan sonra çeşitli çalışmalar yapılmaya yeniden başlamış ve biz de 2000’li yılları başlarından beri çeşitli gelişmeleri görüyoruz. Kemeraltı, UNESCO Dünya Mirası Listeleri’ne girmeye hazırlanan bir yer. Umuyor ve hedefliyoruz ki önümüzdeki yıl Türkiye’den tek dosya olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne gönderilecek bir Kemeraltı olacak. TARKEM, Türkiye’de ilk olarak kamu ve özel iştirakle çalışan bir yapı. Temel misyonunu ilk beş yıl planlamaya adamış, ikinci beş yılda pilot çalışmalar yapılmış ve bugün de bu projeleri ileri boyuta taşımaya başlamıştır. Bugün artık bunu sadece TARKEM’den çıkarıp daha bölgesel bir yapı haline getirme hedefindeyiz. İzmir Türkiye’nin en çok tescilli yapıya sahip ikinci şehri ve sadece bu bölgede 2 bini aşkın tescilli yapı var. Burası hoşgörünün başkenti. Havraların, kiliselerin ve camilerin yan yana olduğu bir yer Kemeraltı. Lezzetler de çok kültürlü ortamın verdiği birer ürün. Vardık, varız var olmaya devam edeceğiz. Burası 2 bin 500 yıllık bir kent, bu kenti korumaya devam edeceğiz.”