Kütahya'nın Tavşanlı ilçesindeki Tavşanlı Höyük kazısında arkeologlar, 4 bin yıllık olduğu tahmin edilen salyangoz kabukları buldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'nin ortaklaşa yürüttüğü kazı çalışmaları, bölgenin 8 bin 100 yıllık geçmişine ışık tutmaya devam ediyor.
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Erkan Fidan liderliğinde sürdürülen kazılarda keşfedilen salyangoz kabukları, dönemin insanlarının yaşam tarzı ve çevresel koşulları hakkında bilgi verebilir. Kabukların bir arada bulunması, bu canlıların o dönemde belirli bir amaçla kullanılmış olabileceğini düşündürüyor.
Yeni bilgiler elde edilecek
Keşfedilen kabuklar üzerinde İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nden bilim insanları tarafından detaylı analizler yapılacak. Çalışmalarda, salyangoz kabuklarının mineral yapısı ve karbon izotopları incelenerek, antik dönemlerdeki sıcaklık ve nem oranları gibi iklim koşulları hakkında bilgiler elde edilmesi planlanıyor.
Uzmanlar, salyangoz kabuklarının sadece dönemin yaşam tarzını değil, aynı zamanda çevresel yapıyı ve iklim koşullarını anlamak açısından da eşsiz bir kaynak olduğunu belirtiyor.