Gündelik hayatta birinden duyduğumuz veya sohbet esnasında ilk defa karşılaştığımız bazı kelimelerin anlamlarını bilmesekte anlamlandırmaya çalışırız. Bu kelimelerden biri olan Pesimist kelimesi gündelik hayatta kullanıma sahip olsada anlamı pek bilinmiyor. İşte, Pesimist ne demek? Pesimist kime denir?

TDK'ya göre Pesimist ne demek?

Türk Dil Kurumu'na göre (TDK) pesimistlik, kötümser anlamına gelmektedir. Optimizmin zıt anlamlısı olan pesimistlik dilimize Fransızcadan gelmiştir.  Kötümserlik kavramı (pesimizm) iyimserlik (optimizm) kavramının tam karşıtıdır. Karamsarlık anlamına gelen pesimist kelimesi bir olay veya neden ile ilgili her zaman olumsuz düşüncelerin hakim olunmasını belirtir. 

Pesimist kime denir?

Pesimist olan kişilerin en genel özelliği karşılaştıkları her olayda kötü bir son düşünmeleridir. Bütün yaşamı acı çekmek üzerine kurulu olan kişilerin hep bir mücadele içerisinde oldukları görülmektedir. Bu genellikle mutsuz ruh haline sahip kişileri tanımlamak için pesimist kelimesi kullanılır. Gelecek ile ilgili düşünceleri hep olumsuz olan biri pesimist olarak adlandırılabilmektedir. Pesimistler yani kötümserler her zaman kötü biten bir son düşünürler. Oldukça bilinen bir metafor olan "Bardağın yarısı boş mu yoksa yarısı dolu mu?" sorusuna Pesimistlerin vereceği cevap yarısının boş olduğunu olacaktır. Tarih boyunca, düşüncenin birçok temel alanında etkili olan Kötümserlik, iyimserliğin tam zıttı olarak karşımıza çıkmaktadır. Örneğin, Schopenhauer pesimizmini dikkate alırsak Schopenhauer dünyadaki acıların var oluştan kaynaklandığını savunmaktadır.

Kaynak: Haber merkezi