Semra İĞTAÇ- 1966 yılında Ardahan’ın Hanak ilçesinde doğan ve Kurtuluş Savaşı’nda Gazi dedenin torunu olan Ergin Dursun, emek odaklı bir siyasi hareketle yola çıktı. İlköğrenimini Ardahan’da köyünde, ortaokulu ise İzmir Gültepe Ortaokulu’nda tamamlayan Dursun, ardından Karayolları’nda işe başladı ve oradan emekli oldu. Emekli olduktan sonra Karayolları Emeklileri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’nin başkanlığını üstlenen Dursun, beş yıl boyunca Ege Bölgesi genelinde 450 üyeli derneği yönetti. Emekçilerin sesi olma ihtiyacıyla bir araya gelen Dursun ve arkadaşları, toplumun tüm kesimlerini kapsayan bir siyasi hareket başlattı ve 27 Ağustos 2024’te Türkiye Emekliler ve Emekçiler Partisi’ni resmen kurdu.

Kurucuların yüzde 70’i İzmirli olan partinin Genel Başkanı Ergin Dursun, “Ne sağcı ne solcuyuz; Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve anayasanın ilk dört maddesi kırmızı çizgimizdir,” diyerek, ezilenlerin ve emeklilerin tarafında olduklarını belirtiyor.

Emeklilere asgari ücret ve ikramiye güvencesi

TEEP Genel Başkanı Ergin Dursun, emeklilerin yaşam standartlarını yükseltmek için yasal düzenlemeleri derhal hayata geçireceklerini belirtti. Dursun, “Emeklilerimize en az asgari ücret oranında maaş bağlayacağız ve her yıl Cumhuriyet Bayramı ile dini bayramlarda toplam üç ikramiye vereceğiz. Bu ikramiyeler de asgari ücret oranında olacak” dedi.

Emekçiler için adaletli maaş ve vergi düzenlemesi

Dursun, çalışanlar arasındaki ayrımcılığı ortadan kaldırmayı hedeflediklerini söyledi. “İşçi ve memur ayırt etmeksizin en düşük maaşlar asgari ücret seviyesinde olacak. Asgari ücret gelir vergisinden muaf olacak, asgari ücreti aşan maaşlar ise yüzde 15 sabit gelir vergisi ödeyecek. Her çalışanımıza yılda dört maaş ikramiye verilmesi ve sendika üyesi olmaları zorunlu hale getirilecektir” dedi.

Dul ve yetimlere güvence sağlanacak

Sosyal devlet anlayışının temel gerekliliği olarak dul ve yetimlere sahip çıkacaklarını ifade eden Dursun, çalışamayan dul kadınlara ve eğitim gören 18 yaş altı yetim çocuklara asgari ücret oranında maaş verileceğini söyledi. “Bu kesim, sosyal güvence altına alınarak maddi zorluklardan kurtarılacak” diye ekledi.

Gençler için koruma ve eğitim desteği

Gençleri geleceğin teminatı olarak gördüklerini belirten Dursun, “Gençlerimizi uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklardan korumak için eğitim ve sosyal aktivitelere yönlendireceğiz. Mecburi eğitim lise seviyesine kadar olacak ve üniversite sınavları tek aşamalı hale getirilecek. Düşük puan alan öğrenciler becerilerine göre meslek yüksekokullarına yerleştirilecek. Bilimsel ve teknolojik girişimlerde bulunan gençlerimiz ise devlet tarafından teşvik edilecek” dedi.

Engellilere sosyal güvence

Dursun, engellilere yönelik ekonomik bağımsızlık sağlama hedefini dile getirdi. “Engelli vatandaşlarımıza asgari ücret oranında maaş verecek ve onları sosyal güvence altına alacağız. Rahat bir yaşam sürdürmeleri için gerekli yasal düzenlemeleri hızla yapacağız” ifadelerini kullandı.

Sivil toplum kuruluşlarına destek sözü

Sivil toplum kuruluşlarının önemine vurgu yapan Dursun, devletin birlik ve beraberliğine zarar vermeyen her STK’ya destek olacaklarını belirtti. “Halkın değer yargılarına saygılı tüm STK’ların kurulmasını teşvik ediyoruz. Bu, demokratik bir ülkenin temel unsurlarından biridir” dedi.

İlk dört madde değiştirilemez

Dursun, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın ilk dört maddesinin asla değiştirilemeyeceğini vurguladı. Bununla birlikte, “Anayasamızda bilimsel, çağdaş ve Avrupa insan hakları standartlarına uyumlu köklü değişiklikler yapacağız. Amacımız, Türkiye’yi laik, demokratik ve çağdaş bir ülke haline getirmek” dedi.

Tarafsız Cumhurbaşkanlığı

Dursun, Cumhurbaşkanının tarafsız olması gerektiğini vurguladı. “Cumhurbaşkanının herhangi bir siyasi ya da ideolojik yapıya bağlı olmaması, halk tarafından beş yılda bir seçilmesi ve en fazla iki dönem görev yapabilmesi gerekiyor. Cumhurbaşkanı tarafsızlığını koruyarak, TBMM’de grubu bulunan partilerden birer yardımcı talep edecek” dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı’na özerk yapı

Dursun, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın laiklik ilkesine uygun olarak özerk bir yapıda çalışması gerektiğini ifade etti. “Diyanet İşleri camiler ve diğer dini ibadethanelerde görev alacak imam, müezzin, dede, papaz ve hahamların atamalarında etkin rol üstlenecek” şeklinde konuştu.

Milletvekilliğine meslek statüsü verilmeyecek

Dursun, milletvekilliğinin bir meslek olmadığını ve emeklilik hakkının bulunmaması gerektiğini söyledi. “Milletvekilleri, öğretim görevlilerine denk bir maaş alacak ve sadece kürsü dokunulmazlığına sahip olacaklar. Parlamento dışındaki herhangi bir olay nedeniyle yargılanabilir olacaklar” dedi. Ayrıca, seçildikleri partiden istifa eden milletvekillerinin vekilliğinin düşeceğini belirtti.

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ