Fransız medyasının davaya yakın bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, Rusya doğumlu teknoloji girişimcisi Paris adliyesine sevk edilmişti. Paris savcılığından yapılan açıklamada, soruşturma hakiminin Pavel Durov'un "polis gözetimine son verdiği" ve tutuksuz yargılanacağı belirtildi.
Durov, geçen ay açılan ve 12 suç ihlali iddiasını içeren adli soruşturma kapsamında cumartesi günü Paris dışındaki Le Bourget Havaalanı'nda gözaltına alınmıştı.

Kaçma riski nedeniyle tutuluyordu

İddialar arasında, platformunun çocuklara yönelik cinsel istismar materyallerinin satışı ile uyuşturucu kaçakçılığı için kullanıldığı, dolandırıcılık, organize suç işlemlerine yataklık ve Telegram'ın yasaların gerektirdiği durumlarda soruşturmacılarla bilgi veya belge paylaşmayı reddettiği iddiaları yer alıyor.
Birden fazla vatandaşlığa sahip olan Durov'un kaçma riski, hakimlerin tutukluluk değerlendirmesine dahil etmeleri gereken bir faktör olarak görülüyordu.

Tutuklama Rusya’da öfkeye neden oldu

Durov'un Fransa'da tutuklanması Rusya'da öfkeye neden olurken, bazı hükümet yetkilileri bunu siyasi amaçlı ve Batı'nın ifade özgürlüğü konusundaki çifte standardının kanıtı olarak nitelendirdi.
Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Durov'un "yasal savunması için gerekli tüm haklara sahip olmasını" umduğunu söyledi. Peskov ayrıca Moskova yönetiminin bir Rus vatandaşı olarak Telegram CEO'suna "gerekli tüm yardım ve desteği sağlamaya hazır" olduğunu ekledi.
Peskov, "Ancak Durov'un aynı zamanda Fransa vatandaşı olması, durumu daha da karmaşık hale getiriyor" dedi.

Kaynak: euronews.com