Barındırdığı Helenistik ve Roma Dönemi kalıntılarıyla dikkat çeken Teos Antik Kenti, agora, meclis binası, tiyatro ve liman yapılarıyla ziyaretçilerini büyülemektedir. Kent kuruluş tarihi ile ilgili görüşlerden biri Seferihisar ilçesi topraklarında en eski yerleşim yerinin Teos olup, yerleşimin temellerinin MÖ 2000 yıllarında Akalardan kaçan Giritliler tarafından kurulduğu ve Karyalıların bir kenti olduğu, böylece yöreye 4000 yıldan bu yana iskan edildiğidir. Bir diğer görüş ise antik kent iskan tarihinin 1962 ile 1967 yılları arasında sürdürülen arkeolojik kazıların, Protogeometrik Dönem’den itibaren kentte yerleşildiğidir. İonia Bölgesi'nin 12 kentinden biri olan Teos, özellikle M.Ö. 1000 yıllarına uzanan tarihi Güney Limanı ile bilinir. Akdeniz Havzası'nda etkin bir ticari rol üstlenen bu liman, Anadolu kıyılarındaki en iyi korunmuş liman olarak tanınmaktadır. 


İzmir'in yaklaşık 60 km güneybatısında, Isthmos adı verilen küçük bir yarımada üzerinde kurulan Teos, yarımadanın ortasında yer alan Kocakır Tepe'de yükselen akropolüyle dikkat çekmektedir. Akropolün kuzey ve güneyinde bulunan limanların arasında gelişen şehir, yaklaşık 6 km uzunluğundaki Helenistik Dönem kent surlarıyla çevrelenmiş durumdadır. Belgesel yönetmeni Tekin Gün, 2013 yılında antik kent yerleşimi ve tarihi hakkında araştırmalar gerçekleştirmiştir. Bu çalışmalar sonucunda ortaya çıkan görüşlerden biri, Seferihisar ilçesi topraklarında en eski yerleşim yeri Teos olup yerleşimin temelleri MÖ 2000 yıllarında Akalardan kaçan Giritliler tarafından kurulduğudur. Günümüzde, yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olan Teos Antik Limanı'nın güney bölümü, ziyaretçilerine yüzme imkanı sağlamaktadır.

Teos antik kenti açılış saati

Teos antik kenti haftasonları dahil olmak üzere hergün açıktır. Teos antik kenti'nin açılış ve kapanış saatleri ise şöyledir:

  •  Açılış Saati: 08:30
  •  Kapanış Saati: 19:00
  •  Gişe Kapanış Saati: 18:30

Teos antik kenti giriş ücreti

Teos antik kenti'nde T.C. vatandaşları için müzeKart geçerlidir. 1 yıl geçerli olan Müzekart fiyatı ise 60 TL'dir.

Teos antik kenti nerededir?

Yunan miteolojisinde Teos Antik Kenti'nin, Zeus ile Semele çiftinin oğulları olan Şarap Tanrısı Dionysos‘un oğlu Athamas tarafından kurulan bir antik kent olduğu iddia edilmektedir. Ege bölgesinde yer alan Teos antik kenti, İzmir ili Seferihisar ilçesi Sığacık Mahallesi’nde yer almaktadır. İzmir’in yaklaşık 60 km güneybatısında yer alan Teos antik kenti, ziyaretçilerini adeta büyülemektedir.

Teos Antik Kenti'ne nasıl gidilir?

İzmir ilinde bulunan Teos Antik Kenti konumu itibariyle kolay ulaşılabilmektedir. Teos antik kentine gidebilmek için öncelikle, İzmir ilinin Seferihisar ilçesine ve ardından ise Sığacık mahallesine varmak gerekmektedir.

Sığacık üzerinde yer alan Teos tabelası ve yol güzergahı takip edilerek, antik kent rahatlıkla bulunabilmektedir. Ayrıca özel araç ile ulaşımın yanı sıra, toplu taşıma ile de antik kente ulaşım sağlanabilmektedir. Teos Antik Kenti yakınından geçen 640 sığacık - Seferihisar hattınıda kullanabilirsiniz. Aşağıdaki haritadan kendinize en uygun rotayı oluşturabilirsiniz;

Kaynak: Haber merkezi