Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu, toplumu sarsan her olayda ilk adım olarak gazetecilere yönelik haksız gözaltı ve tutukluluğun gündeme geldiğini, bunlara bir de yerel yönetimlere atanan kayyumlarla ilgili haberlere yönelik ağır baskıların eklendiğini belirterek “Gazetecilik suç değildir. İktidarın kamu yararına olmayan faaliyetlerini haberleştiren gazetecilere yönelik hedef gösterme, haksız gözaltı ve tutukluluk uygulamalarından vazgeçilmesini istiyoruz” açıklamasını yaptı.

TGC Yönetim Kurulu, gazetecilere ve basın meslek örgütlerine yönelik artan baskı ve gözaltılara ilişkin açıklama yaptı. giderek artan baskılarla ilgili açıklama yaptı. TGC'nin açıklamasında; “Herkes, bilgi edinme, haber alma, düşünceyi ifade ve serbest eleştiri hakkına sahiptir. Düşünce ve ifade özgürlüğünün kullanılmasının başlıca yolu olan basın ve yayın özgürlüğü temel insan haklarındandır. Bu hakların demokratik hukuk devletinde Anayasal güvence altında olması esastır. Ancak Türkiye’de bunun tam tersine basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü önündeki engeller artarak devam etmektedir. Her toplumu sarsan olayda ilk adım olarak gazetecilere yönelik haksız gözaltı ve tutukluluk gündeme gelmektedir. Bunlara bir de yerel yönetimlere atanan kayyımlarla ilgili haberlere yönelik ağır baskılar eklenmiştir." denildi.

Haksız uygulamalardan vazgeçilmeli

TGC tarafından yayımlanan açıklamada, Batman Sonsöz Gazetesi'nde yaşanan olaylar vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

"Son olarak Batman Belediyesi'ne kayyım atanmasının ardından gelişmeleri takip eden Batman Sonsöz Gazetesi’nin ofisi güvenlik güçleri tarafından basılmış ve muhabir Serhat Aslan gözaltına alınmıştır. Meslektaşımız daha sonra serbest bırakılmıştır. Meslektaşımıza ‘geçmiş olsun’ diyoruz. Gazetecilik suç değildir. İktidarın kamu yararına olmayan faaliyetlerini haberleştiren gazetecilere yönelik hedef gösterme, haksız gözaltı ve tutukluluk uygulamalarından vazgeçilmesini istiyoruz."

Tüm gücümüzle çalışacağız

Kayyım atamalarının meslek örgütleri üzerindeki etkilerine değinilen açıklama, şu şekilde noktalandı:

"Ayrıca kayyım uygulaması basın meslek örgütlerine yönelik yeni bir hak ihlali dönemini başlatmıştır. Son olarak Türkiye Spor Yazarlar Derneği’ne (TSYD) kayyım atanmıştır. TSYD organlarına yapılan bu ağır müdahaleyi oluşturan tedbir, başvurulabilecek en son çare olması gerekirdi. Anayasanın 13. ve 33. Maddesi ile Dernekler Kanunu gereğince; örgütlenme özgürlüğünün en önemli demokratik ayaklarından biri olan derneklere kayyım atanması; temel hak ve özgürlüklere yönelik ağır sınırlama ve hak ihlali anlamına gelmektedir.

Demokratik toplum düzeni ilkelerine, Anayasa’ya ve yasalar kapsamında görev yapan derneklere kayyım atanmasını kabul etmiyor, yaptırımın ivedilikle geri alınması gerektiğine inanıyoruz. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, hak ve özgürlüklerin sınırlandırılmasının, örgütlenme özgürlüğünün, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün önündeki tüm engellerin kaldırılması için dün olduğu gibi, bugün de tüm gücüyle çalışmaya devam edecektir. "

Kaynak: ANKA