Tırnak sararmaları, tırnak mantarı gibi hastalıklar yüzünden olabileceği gibi çinko, C ve D vitamini eksikliğinden oluşabilmektedir. Peki detaylarıyla, Tırnak sararması neden olur? Tırnak sararması nasıl tedavi edilir? 

Tırnak sararması neden olur?

Tırnaklarda meydana gelen sararmalar çeşitli sağlık sorunlarının belirtisi olabileceği gibi  sık oje kullanımına da bağlı olabilmektedir. Mantar enfeksiyonları, vitamin eksiklikleri, oje çıkarıcıların aşırı kullanımı, sigara kullanımı ve tiroid bozuklukları gibi pek çok faktör tırnaklarda sarı renk oluşumuna yol açabilir. Bu durum, yalnızca estetik bir problem değil, aynı zamanda altta yatan daha ciddi bir sağlık sorununun habercisi de olabilir.
Tırnak sararmasının en yaygın nedenleri arasında mantar enfeksiyonları, melanonişi (tırnaklarda renk değişimine neden olan durum), koyu renk oje kullanımı, tütün ürünleri ve bazı ilaçların yan etkileri bulunmaktadır. Kısacası tırnaklarda sararma görülmesi durumunda, bunun nedeni sadece dış faktörler olmayabilir. Tütün kullanımıyla ilişkilendirilen karsinom, iskemik kalp hastalığı, periferik arter hastalığı, inme ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi ciddi rahatsızlıklar da sarı tırnaklara yol açabilmektedir. Bu nedenle tırnak sararması gibi belirtileri ciddiye almaı ve altta yatan olası sağlık sorunlarını araştırmak için bir uzmana danışmanız önemlidir.

Tırnak sararması nasıl tedavi edilir?

Tırnak sararmasının tedavisi, bu durumun altında yatan nedenlere göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle öncelikle uzmana görünmeniz tavsiye edilir. Ancak tütün ürünü kullanımı tırnak sararmasına yol açıyorsa, bu alışkanlığın bırakılması gerekebilir. Aynı şekilde, koyu renk ojelerin uzun süreli kullanımı da sararmaya neden olabilmektedir. Bu durumda daha açık renkli ojeler tercih edilmeli yada bir süre oje kullanımından uzak durulmalıdır. Tırnak sararmasına karşı etkili olabilecek bazı yöntemler ise şunlardır:
Elma sirkesi: Yeterli miktarda su ve sirkeyi karıştırarak hazırladığınız solüsyonda tırnaklarınızı 20-25 dakika bekletebilirsiniz. Bu yöntemi, tırnaklarınızdaki sararma geçene kadar her gün tekrarlayabilirsiniz.
Limon suyu: Tırnaklarınızı limon suyunun içine sokarak 10-15 dakika bekletebilir kabuğuyla tırnaklarınızı ovabilirsiniz. 
Çay ağacı yağı : Tırnak sararmasına karşı çay ağacı yağını deneyebilirsiniz. Bir veya iki damla çay ağacı yağını zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı veya jojoba yağı gibi bir taşıyıcı yağla karıştırarak sararan tırnaklarınıza sürebilirsiniz.
Karbonatlı su: El veya ayak tırnaklarınızı karbonatlı suya batırmak, mantar enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olabilir ve tırnak sararmasının önüne geçer. Ancak bu yöntemi uygulamakta sararmanın sebebi önemlidir.
E vitamini: E vitamini, cilt, saçlar ve tırnakların daha sağlıklı ve canlı görünmesini sağlar. Bu vitamin, tırnak sararmasına karşı da etkili olabilir. Eczaneler veya kozmetik ürünlerin satıldığı yerlerden kolayca temin edebileceğiniz E vitamini tınaklarınıza düzenli sürerek değişimi zamanla farkedebilirsiniz.

Muhabir: Orçun BULDAÇ