Türkiye Komünist Partisi “Holdinglerin mal varlıkları ve kârları halkımıza feda olsun” başlığıyla açıklamalar yayımlayıp, holdinglerin önünde eylemler gerçekleştirmişti. Şimdi de bu holdinglerin çalışanlarına yazılan mektupları yayımlıyor. İlk olarak Gediz Elektrik işçilerine seslenen mektup yayımlandı.

Ülkenin bütün zenginliklerini üreten emekçilere kemer sıkma tavsiyeleri verilirken, patronların rekor kâr oranları açıkladığını belirten TKP, "Bir yandan vergide adalet, asgari ücrete yapılacak zam oranları tartışılırken diğer tarafta Türkiye Komünist Partisi (TKP) sorunların kaynağına işaret ederek "Çözüm bizim olana el koymaktır” dedi. TKP “Holdinglerin mal varlıkları ve kârları halkımıza feda olsun” diyerek başlattığı çalışmayla şimdi de bu holdinglerin zenginliklerini üreten işçilere seslendi.

Gediz Elektrik işçileri için kaleme alınan mektup şöyle:

"Holdinglerin mal varlıkları ve kârları halkımıza feda olsun" diyerek kapısına dayandığımız holdinglerin işçilerine çağrımız var: "Çağrımız sanadır işçi kardeşim. Omuz ver, bu yağma da bu sömürü de son bulsun."

Gdz Elektrik işçisi kardeşimiz,
 
Gdz Elektrik Dağıtım şirketinde çalışan binlerce işçiden birisin. İzmir ve Manisa’da 6 milyona yakın nüfusa düzenli kesintisiz elektrik dağıtımının sağlanması için gece gündüz çalışıyorsun. Elektrik dağıtım hatlarının bakım ve onarımında, abone hizmetlerinde, taşeron şirket üzerinden kapı kapı sayaç okuma işinde, abone merkezlerinde, sokakta, arazide alın teri döküyorsun.
 
Belki duydun, belki sonradan haberin oldu, belki denk geldin eline bildirimiz geçti. Bildiri “Gdz Elektrik halkımıza, ülkemize, topluma feda olsun!” diye bitiyordu. Neydi kastedilen düşündün. Sen değil ama başka bir iş arkadaşın kim bunlar dedi. Türkiye Komünist Partisi (TKP) ile nasıl iletişim kurarım, nasıl ulaşırım diye düşündü. Bazı iş arkadaşların ise bize ulaştılar. Sorular sordu, anlamaya çalıştılar. Ve anlatmaya başladılar Gdz Elektrik’te çalışmanın ne demek olduğunu.
 
Bir iki yıl deneyimli kalifiye teknik personelin bile asgari ücretin ancak 7, 8 bin lira üstünde maaş alabildiği Gdz Elektrik’te ne kadar yoğun bir iş yükü altında olduğunuzu anlattı işçi kardeşlerin. Birçoğunuz bu maaşları bile alamıyor, asgari ücretin biraz üstünde bir maaşla çalışıyormuşsunuz. O yüzden uzun mesai saatlerine rıza göstermek zorunda kaldığınızdan, mesai ücretlerinden gelen üç kuruş fazla parayı maaşınıza ekleyerek ancak idare edebildiğinizden bahsettiler. Düşük maaşın, uzun mesailerin yanında hiç eksik olmayan mobing uygulamaları da var tabi.
 
Bir de İzmir’de geçtiğimiz ay yaşanan acı olay var. İki yurttaşın sokak ortasında elektrik kaçağına yakalanarak ölmesi olayı. Gdz Elektrik’in kâr hırsıyla, maliyetlerden kısacağım diyerek seni, işçileri hangi koşullarda nasıl çalışmak zorunda bıraktığı, bunun nasıl da insanların hayatına mâl olduğunu gördün, gördük hep birlikte. Yetmedi çalıştığın şirket asıl sorumlu kendi para kazanma hırsı değilmiş gibi ölümlerin sorumluluğunu işçilerin, çalışanların hatası diye sana, senin arkadaşlarının üstüne yıkmaya kalktı tamamen. Biliyoruz ki birçok işçi kardeşin Gdz’in insan hayatını hiçe sayan, üstüne tüm sorumluluğu çalışanlarının üstüne yıkan bu sorumsuz ve utanmaz tutumu nedeni ile işten ayrılmayı düşünüyor. Bazı teknik personeller ayrıldı bile.
 
Gdz Elektrik 2023 yılında 24,5 milyar TL hasılat ve 19,3 milyar TL brüt kâr açıklamış. 11 yıldır İzmir ve Manisa’da elektrik dağıtım işi üzerinden para kazanıyor Gdz. Her yurttaşın evine giren, temel bir ihtiyaç olan elektrikten kâr ediyor, zenginliklerine zenginlik katıyorlar. Aslında senin emeğin, alın terin üzerinden, senin yoksulluğa talim etmen pahasına o milyarları kâr diye kasalarına koyuyor.
Evet, Gdz Elektrik hep kazanırken sen kaybediyorsun. İzmir ve Manisa’da yaşayan ve evinde elektrik kullanan 6 milyona yakın yurttaş kaybediyor.
 
TKP’nin açıklamasında yazıyordu, Gdz’in elinde tuttuğu mal varlığıyla, her yıl artan kârlarıyla, o rakamlarla neler yapılabileceği. Gdz Elektrik devletleştirildiğinde Gdz’in elinde tuttuğu zenginliklerle topluma hangi katkıların sunulabileceği bir bir yazıyordu. Bunlara birkaç şey daha eklemeli. Gdz Elektrik’in bütün mal varlıklarına halk için el konulduğunda, Gdz Elektrik devletleştirildiğinde tek bir işçi işten atılma kaygısı taşımayacak artık. Her çalışanın iş güvenliği ve sağlığı için de gerekli tedbirler alınacak. Her çalışan emeğinin hakkını alacak. En önemlisi hiçbir çalışan bir avuç zenginin aç gözülülüğü uğruna ne kendi ne de yurttaşların hayatını riske atacak işler yapmak zorunda bırakılmayacak.
 
Çağrımız sanadır işçi kardeşim. Omuz ver, bu yağma da bu sömürü de son bulsun.

Gdz Elektrik halkımıza, ülkemize, topluma feda olsun.

Gdz Elektrik Gdz’de çalışan işçilere feda olsun.

Kaynak: Bülten