TMMOB’ye bağlı odaların hazırladığı "Grand Kartal Otel Yangını Raporu", yangının önlenmesi için kritik öneme sahip olan denetim ve bakım hizmetlerindeki yetersizlikleri gözler önüne serdi. Raporda, yangın güvenliği standartlarının ihlal edilmesi ve denetim eksikliklerinin kazanın büyümesine yol açtığı ifade edildi.

Denetim ve bakım hizmetleri yetersiz

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), geçtiğimiz ay gerçekleşen Grand Kartal Otel yangınının ardından hazırlanan raporda, yangın güvenliği alanındaki yetersizlikleri detaylı bir şekilde ortaya koydu. TMMOB’ye bağlı Elektrik, İnşaat, Makina Mühendisleri ve Mimarlar Odası tarafından hazırlanan raporda, oteldeki bakım ve denetim eksikliklerinin facianın büyümesine zemin hazırladığı ifade edildi.

Raporda, yapı kullanma izninin verilmesinin ardından yangın güvenliği sistemlerinin düzenli denetlenmediği ve bakımının yapılmadığına dikkat çekildi. Yangın algılama sistemleri, acil yönlendirme, yangın söndürme ve duman tahliye sistemlerinin yetersizliği, can ve mal kaybını artıran faktörler arasında sayıldı.

Yönetmelik ihlalleri göz önüne serildi

Raporda otelin yangın güvenliğiyle ilgili yönetmelik ihlalleri de detaylandırıldı. Bina kat ölçülerine ve kullanıcı sayısına uygun olarak, en az iki yangın merdiveninin bulunması gerektiği belirtilmesine rağmen, sadece bir yangın merdiveni olduğu, bu merdivenin ise yangına dayanıklı ve duman sızdırmaz olmadığı kaydedildi. Ayrıca, yangın güvenlik holünün bulunmaması, yangın merdiven kapılarının ahşap olması gibi yapısal eksiklikler de yangının büyümesine neden olan faktörlerden biri olarak sıralandı.

Otelin dış cephe kaplamasında kullanılan yanıcı XPS malzeme, binanın içindeki ahşap tavanlar ve bazı yerlerde bulunan elektrik tesisatının mevzuata uygun olmaması, yangın güvenliği açığı yaratmış ve yangının yayılmasına yardımcı olmuştur. Ayrıca, itfaiye araçlarının otel çevresine girmekte zorluk yaşadığı ve yangın müdahalesinin aksadığı da raporda vurgulandı.

A101'de yüzde 50'ye varan indirimler: 28 Şubat tarihine kadar sürecek A101'de yüzde 50'ye varan indirimler: 28 Şubat tarihine kadar sürecek

Otomatik yangın söndürme ve alarm sistemleri eksik

Yangın anında oteldeki alarm ve uyarı sistemlerinin tam anlamıyla çalışmadığı, sadece belirli alanlarda tesisatın bulunduğu, diğer bölgelerde ise uyarı sisteminin eksik olduğu tespit edildi. Acil durum aydınlatma sistemlerinin yalnızca yangın merdivenlerinde olduğu, kalan alanlarda ise hiç aydınlatma bulunmadığı, var olan sistemlerin ise bakımsız olduğu belirtiliyor.

Yangın güvenliğini sağlamak için hayati önemi olan otomatik yangın söndürme (sprinkler) sisteminin de otelde bulunmadığı, mutfak bölümünde ise yangın söndürme sisteminin eksik olduğu ifade edildi. Mutfaklardaki ocaklarda yangın algılama ve gaz kesme sistemlerinin olmadığı tespit edildi.

TMMOB’nin raporunda, yangın güvenliği ve denetimin yalnızca piyasanın insafına bırakılmaması gerektiği, bunun kamu sorumluluğu olduğu vurgulandı. "Denetim kamusal bir görev ve sorumluluktur, piyasanın insafsızlığına bırakılamaz" ifadesine yer verilen raporda, halkın can ve mal güvenliğinin kâr hırsına feda edilemeyeceği belirtiliyor. Ayrıca, bilim ve mühendislik ilkelerine dayalı, profesyonel bir denetleme mekanizmasının oluşturulması gerektiği savunuluyor.

TMMOB, özellikle imar afları ve yönetmeliklerde yapılan değişikliklerin, yangın güvenliği denetimlerinin aksamasına neden olduğunu belirterek, bu tür uygulamaların kuralsızlığa yol açtığını belirtti.

Kaynak: ANKA