Batuhan KAYA/İz Gazete- İzmir'in değerlerinden olan Tarihi Elektrik Fabrikası'nın özelleştirilmesi girişimine karşın Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği İzmir Şubesi basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasına Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu ve Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu da katıldı. Basın açıklamasından önce konuşan TMMOB İKK Temsilcisi Aykut Akdemir, "İzBB bu bina için defalarca kez girişimde bulundu ancak sonuca ulaşamadı. Biz TMMOB olarak bir kez daha sesleniyoruz, bu binanın kamunun kullanımında kalması için, tekrar tasarlanması için İzBB'ye devredilmesi için buradayız" ifadelerini kullandı.

Fabrika peşkeş çekilmeye çalışılıyor

Akdemir, Konak ve İzmir'in tarihi dokularında olan fabrikanın özelleştirmeyle gökdelen yapılması için peşkeş çekilmeye çalışıldığını belirterek, şöyle konuştu:

"Arkamızda gördüğünüz tarih, 100 yıl önce kuruldu ve cumhuriyet ile çalışmaya devam etti. 80'den sonra kendi haline bırakıldı. Bu alanın bir türlü merkezi iktidar tarafından gerçek planlama hakkı İzBB'ye Aitken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından planlamaya çalışıldı. Bu alan gökdelenlere peşkeş çekilmeye çalışıldı"

Burası için 30 kat imar izni kabul edilemez

Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, bu alana 30 kat imar izni ya da turizm ruhsatı verilmesinin kabul edilemez olduğunu ifade ederek, "Bu bölgenin korunmasında çok emeği geçen meslek odaları, bu bina da Mimarlar Odası tarafından tescillendi. Bu bina üretimden çekilse bile farklı fonksiyonlarla geliştirilip kullanıma açılıyor. Bizim isteğimizde bu binanın kamu elinde kalması ve kamunun kullanımına açılmasıdır. Buraya 30 kat imar izni verilmesi kabul edilemez, turizm ruhsatı verilemez. Çok uzun zamandır belediyeler tarafından da talip olunan ve kamu kullanımına açılması için çaba gösterilen bir yerdir. Bunun için bütün kenti yanımızda olmaya ve bizimle dayanışmaya davet ediyoruz" dedi.

Fabrikayı geleceğe aktarmak konusunda kararlıyız

Basın açıklamasını okuyan Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Gülhan Gürler, “Bugün, kentimizin tarihi sembollerinden Elektrik Fabrikasını ranta kurban vermemek, ticari meta haline gelmesine ve amaç dışı kullanımına engel olmak amacı ile bir aradayız. Arkamızda bulunan tarihi Elektrik Fabrikası, yalnız İzmir’in değil ülkemizin sanayileşme sürecinin kilometre taşlarından biri ve aynı zamanda bu kentin hafızasıdır. Mevcut hali ile, tarihi binanın, tıpkı Alsancak Garı, TEKEL, Sümerbank, TARİŞ binaları ve Havagazı Fabrikası gibi endüstriyel miras olarak gelecek kuşaklara aktarılması gerektiği konusunda ısrarlıyız” diye konuştu.

30 katlı bir rant ucubesine çevirmeye çalışıyorlar

Fabrikanın özelleştirme ile 30 katlı bir rant ucubesine çevrilmeye çalıştığını söyleyen Gürler, “Tüm bu kayıtlar ortadayken, Tarihi Elektrik Fabrikası’nın üzerinde yer aldığı 3535 ada 6 parsel, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından “Kültürel Tesis Alanı” olarak iki kez ihaleye çıkarılmıştır. Şimdi ise “Kültürel Tesis Alanı” olarak ihaleye çıkarılan bu alan, aynı idare tarafından “Ticaret-Turizm Alanı’na dönüştürülmek istenmektedir. Bu da yetmezmiş gibi, söz konusu parsele “Emsal:3.00, Yükseklik:30 kat” gibi ayrıcalıklı ve oldukça yoğun bir yapılaşma hakkı verilmeye çalışılmaktadır. Hedef bu değişiklik ile yeni alıcıya, rantı daha yüksek bir arsa sağlamaktır. Böylelikle, tescilli bir kültür varlığı olan Elektrik Fabrikası, 30 katlı bir rant ucubesi haline dönüştürülerek yok edilecektir” dedi.

Mücadelemiz sürecek

Gürler, fabrikanın İzBB’ye devredilmesi gerektiğini kaydederek, bu alan için mücadeleden vazgeçmeyeceklerini söyledi. Gürler açıklamasını, şöyle noktaladı:

“Yıllarca ESHOT tarafından işletilen Elektrik Fabrikası'nın tapusunun yeniden İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesi gerekmektedir. Endüstriyel mirasımızın kendi gabarisini fazlasıyla aşan ucube bir yapının altında yok edilmesine ve bir sermaye nesnesi haline getirilmesine göz yummayacağız. Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği İzmir İl Koordinasyon Kurulu’nun bileşenleri olarak, bilimi ve tekniği esas almayan, kamu yararına aykırı tüm iş ve işlemlerde olduğu gibi bu imar değişikliğine karşı da mücadele ederek, tarihsel, kültürel ve endüstriyel mirasımızı ranta teslim etmeyeceğiz! Elektrik Fabrikası, kamulaştırıldığı 1943 yılından bu yana yurttaşların ortak malıdır ve önümüzdeki yüzyıllarda da “kültürel alan” olarak kamusal işlevini sürdürecektir. Tarihi değerimizin kültürel yaşama katkı sağlayacak şekilde kamusal amaçlarla dönüştürülmesi çağrımızı tekrarlıyoruz. Bu vesileyle İzmirli yurttaşlara; “Korunması Gereken Kültür Varlığı” niteliğindeki Elektrik Fabrikası arazisinin ticari olarak yapılaşmaya açılmasına karşı birlikte mücadele çağrısı yapıyoruz.”

Muhabir: BATUHAN KAYA