İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde toplu iş sözleşmesi krizi devam ediyor. Büyükşehir’de görevli kamu emekçileri arasında örgütlü KESK Tüm Bel-Sen İzmir 1 Nolu Şube ile belediye bürokratları arasında aylardır süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde henüz anlaşma sağlanamadı.

Son olarak Başkan Cemil Tugay, sosyal denge tazminatı için yasal sınırın üzerinde ödeme yapılması için İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nden yetki aldı. Ancak memurlar için önümüzdeki iki yıl için sıfır zam önerisinde bulundu. Bu teklif masanın yeniden dağılmasına neden oldu.

Başkan Tugay'ın teklifi, ikramiyeler dahil toplam aylık 16 bin 750 TL sosyal denge tazminatı ödenmesini içeriyordu. Yine İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sözleşmede yer alan 8 Mart kadınlar günü izni, regl izni, babalık izni ve mobbing masasının da kaldırmak istediği öğrenildi.

TİS krizi devam ederken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, yetkili sendika büyükşehir çalışanlarına yazı göndererek sözleşmenin imzalanması için son tarihin 31 Temmuz 2024 olduğu belirtti. Yazıda sözleşmenin bu tarihe kadar imzalanmaması halinde 16 bin 750 TL’lik teklifin değil yasal sınıra çekileceği vurgulandı.

Yazıda şu ifadeler kullanıldı:

Bilindiği üzere: 12.07.2001 tarih ve 24460 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanarak yürürlüğe giren 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu ile Belediyemizde çalışan kamu görevlilerinin ortak ekonomik, sosyal ve mesleki hak ve menfaatlerinin korunması ve geliştirilmesi için oluşturdukları sendika ve konfederasyonların kuruluşu, organları, yetkileri ve faaliyetleri ile sendika ve konfederasyonlarda görev alacak kamu görevlilerinin hak ve sorumluluklarını belirlemek ve her hizmet kolunda yetkili kamu görevlileri sendikaları ve bunların bağlı bulundukları konfederasyonlar ile Kamu İşveren Kurulu arasında yürütülecek toplu görüşmelere ilişkin esaslar düzenlenmiştir.

4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununun Mahalli İdarelerde Sözleşme İmzalanması başlıklı 32 inci Maddesinde: "27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 15 inci maddesi hükümleri çerçevesinde sosyal denge tazminatının ödenmesine belediyelerde belediye başkanının teklifi üzerine belediye meclisince, il özel idaresinde valinin teklifi üzerine il genel meclisince karar verilmesi halinde, sözleşme döneminde verilecek sosyal denge tazminatı tutarını belirlemek üzere ilgili mahalli idarede en çok üyeye sahip sendikanın genel başkanı veya sendika yönetim kurulu tarafından yetkilendirilecek bir temsilcisi ile belediyelerde belediye başkanı, il özel idaresinde vali arasında toplu sözleşme sürecinin tamamlanmasını izleyen üç ay içerisinde sözleşme yapılabilir." düzenlemesi yer almaktadır.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, ESHOT Genel Müdürlüğü ve İZSU Genel Müdürlüğü ile çalışanlarımızı temsile yetkili olan Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) arasında 23.01.2024 tarihinde imzalanan 01/01/2024-31/03/2024 dönemine ait toplu iş sözleşmesi 31/03/2024 tarihinde sona ermiştir.

Bu nedenle Belediyemiz ye bağlı kuruluşlarımız ESHOT Genel Müdürlüğü ile İZSU Genel Müdürlüğünde İzmir Büyükşehir Belediyesi, ESHOT Genel Müdürlüğü ve İZSU Genel Müdürlüğü ile çalışanlarımızı temsile yetkili olan Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) arasında 23.01.2024 tarihinde imzalanan 01/01/2024-31/03/2024 dönemine ait toplu iş sözleşmesi 31/03/2024 tarihinde sona ermiştir.

Bu nedenle, Belediyemiz ve bağlı kuruluşlarımız ESHOT Genel Müdürlüğü ile İZSU Genel Müdürlüğünde işçi statüsü dışında görev yapmakta bulunan kamu görevlilerine (memur ve sözleşmeli personel) 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunun 32 inci Maddesi gereği 01/04/2024-31/12/2024 tarihleri arasında Sosyal Denge Tazminatının ödenmesi hususunda Belediye Meclisimizce 17.05.2024 tarihli ve 04.486 sayılı kararı ile 01/04/2024-31/12/2025 tarihleri arasında sosyal denge tazminatının ödenmesi hususunda Belediye Meclisimizce 12.07.2024 tarihli ve 04.683 sayılı kararı alınmış olup, yürürlüğe girmiştir.

Bu süreçte, İzmir Büyükşehir Belediyesi, ESHOT Genel Müdürlüğü ve İZSU Genel Müdürlüğünde çalışanlarımızı temsile yetkili olan Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) arasında toplu iş sözleşmesi görüşmeleri gerçekleştirilmiş tarafımızca en son 31.07.2024 tarihine kadar Toplu İş Sözleşmesinin imzalanması ve Sosyal Denge Tazminatının net 16.750,00 TL olarak ödenmesi hususu yetkili sendikaya iletilmiştir. Ancak, yetkili sendika tarafından henüz olumlu bir dönüş olmamıştır. Bu teklif mali ve sosyal haklarda herhangi bir gerilemeye neden olmamakla beraber, sözleşmenin imzalanması halinde diğer Büyükşehir Belediyeleri içinde verilen en yüksek Sosyal Denge Tazminatı olacaktır. Yetkili sendika tarafından söz konusu teklifin kabulü halinde ödemeler ivedilikle yapılacaktır.

Bilgi edinilmesi ile işbu yazımızın tüm memur ve sözleşmeli personele imza karşılığında duyurulması hususunda gereğini önemli rica ederim.

Kaynak: Haber Merkezi