BATUHAN KAYA/İZ GAZETE- Karşıyaka Belediyesi şirketlerinden Kordelion A.Ş’nin, mevcut İzBB Başkanı Cemil Tugay döneminde Gediz Deltası’nda gerçekleştirmek istediği JES Projesi’nin ÇED iptal davasında, İzmir 7. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.
ÇED iptalini Eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer duyurdu.
Proje, ortaya atıldığı dönemde İzmir’de yankı uyandırırken çevrecilerin tepkisini çekmiş, EGEÇEP, Doğa Derneği, İzmir Barosu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi projeye karşı birleşerek dava açmıştı. Yerel seçimlerden sonra Tugay’ın İzBB Başkanı olması ile İzBB’den şaşırtıcı bir karar gelmiş, belediye, hiçbir gerekçe sunmadan davadan çekilmişti. Doğa Derneği adına projeye karşı duruşmalara giren Av. Cem Altıparmak, mahkemenin ÇED iptal kararını ve İzBB’nin projeden çekilmesini İz Gazete’ye değerlendirdi.
Altıparmak projeye bakışlarını, şöyle değerlendirdi:
“Dava yerel seçimlerden önce açıldı ve sonrasında, yerel seçimler oldu. İzBB’nin Gediz Deltası’nın korunmasına dair birçok projesi vardı. O yüzden bu proje gündeme geldiğinde İzmir Barosu, İzBB, EGEÇEP ve Doğa Derneği olarak bu projenin ortak şekilde dava edilebileceği yönünde fikir birliğine vardık. Birkaç tane bireysel davacı da vardı. Hem İzmirli yurttaşlar hem STK’lar hem İzmir Barosu hem de belediye olarak ortak bir dava açılmasının iyi olacağını tartıştık çünkü bu tür davalar genelde, Çeşme turizm bölgesi davasında, körfez geçiş projesi davasında olduğu gibi İzmir’de kent inisiyatifleriyle ortaklaşarak açılmaktaydı. Bu davayı da böyle kurguladık. Bu projeyi, İzmir'in doğasını ve yurttaşların hayatlarını negatif anlamda etkileyen bir proje olarak gördük.”
Büyükşehir davanın kaybedeni
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentin dinamiklerini davadan gerekçe göstermeden çekilerek yalnız bıraktığını söyleyen Altıparmak, davanın sonuçlanması ile İzBB’nin Kordelion A.Ş ile kaybeden tarafta olduğunu aktararak, şöyle konuştu:
“Gediz, dünya için bir doğa mirası, aynı zamanda İzmir için de doğal ve kültürel bir miras ve korunması lazım. İzBB de belediye olarak davacı olmayı kabul etti. Sonra yerel seçimler oldu ve başkan değişikliği gündeme geldi. İzBB Başkanı değişti ve Büyükşehir Belediyesi davadan çekildi. Hiçbir izahat yapmadan davadan çekildiler. Bu hakikaten sorunlu bir şey çünkü hiçbir bilgilendirme yapmadan, birlikte yola çıktığınız davacıları yüz üstü bırakıyorsunuz, problemi olan kısmı burası. Kent koruma, doğa koruma iddiası olan bir belediyesiniz ve sizin kente, doğaya dair planlarınız ‘Ali gitsin, Veli gelsin’ diye şekillenemez. Bu, eski başkanın da yeni başkanın da kişiliğinden bağımsız bir davaydı. Yarın öbür gün Cemil Tugay da gittiğinde onun açtığı davalardan da yeni başkan mı vazgeçecek? Böyle bir saçmalık oldu bu davada ve İzmir’de daha önce yaşanmamış bir şey karşımıza geldi. Bu bence belediye açısından çok utanç verici çünkü Gediz Sulak alanı lehinde bir ‘yürütmeyi durdurma kararı’ çıktı. Aslında bu kararda belediyeye verilen bir cevap var, o yüzden bence bu karardan sonra Belediye otursun ve bir özeleştiri versin kente. ‘böyle bir davadan vazgeçmek bizim belediyecilik ilkelerimize uymuyor, özür dileriz İzmirlilerden ve Gediz Deltasından’ desin. Bence bu davanın kaybedeni sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve proje sahibi şirket olmayacak, davacı iken bu davadan vazgeçen İzmir Büyükşehir Belediyesi de bu davanın kaybedeni olacak. Çok üzücü bir şey.”
Kentin inisiyatifleri bundan sonra İzBB’ye nasıl bakacak?
Bu davadan sonra gerçekleşebilecek benzer davalarda kentin inisiyatiflerinin İzBB’ye nasıl bakacağının merak konusu olduğunu ifade eden Altıparmak, şu ifadelerle açıklamasını noktaladı:
“Cemil Tugay Karşıyaka Belediye Başkanı iken bu proje ilk kez gündeme geldi ve sonrasında Bölge Koruma Kurulu bu proje ile ilgili olumlu görüş vermedi ve proje durdu. Daha sonra kurul kararı kaldırıldı ve proje için yeniden başvuru yapıldı. Cemil Tugay . Karşıyaka Belediye Başkanı iken daha dar bir bakış açısıyla bu projeyi savunmuş olabilir. Bu bakış açısı bir yere kadar anlaşılabilir ama artık büyükşehir belediye başkanısınız ve bu proje çok açık bir şekilde kente ve doğaya zarar veriyor. Ama siz bu zarar verici projeden yana durmayı tercih ediyorsunuz hem de açtığınız davadan vazgeçerek. Bu kent etiği anlamında da sıkıntılı bir durum. Bu yüzden bu davanın kazananları kentin kendisi, İzmirliler, Gediz Deltası ve orada yaşayan canlılar. kaybedeni ise sadece bakanlık ve yatırımcı değil davadan vazgeçen İzBB. Bu hakikaten açıklanabilir bir şey değil. Bundan sonra ne olacak? Benzer davalar İzmir’in karşısına çıktığı zaman bu kentteki inisiyatifler İzBB’ye ortak dava açmaya nasıl bakacaklar, nasıl güvenecekler?”