İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bir önceki dönem başkanı Tunç Soyer, uzun süren sessizliğini bozdu. Yeni dönem için aday gösterilmeyen Soyer, "Belediye borç batağında" iddialarına yanıt verdi.

Soyer şunları söyledi:

Konuyu rakamlarla sizlere anlatacağım;
İBB 2023 yılı bütçesi yatırım harcamalarına ayrılan pay %35’tir. Bu oran büyükşehir belediyeleri arasında yatırıma en çok pay ayıran belediyelerden biri olduğumuzu göstermektedir.

İBB geçmiş dönemde yapılan borçlanmalar da dahil, ayda ortalama 525 milyon lira borç ödemiştir.  5 yıl boyunca her ay düzenli olarak borç ödemelerini yapmış, ekonomik krizlere rağmen haciz, icra gibi uygulamalara muhatap olunmamıştır.

5 yıl içinde, 878 milyon Euro borç alınmış, 900 milyon Euro borç geri ödemesi yapılmıştır.

İBB borçlanma kapasitesi 2023 yılı limitlerine göre yaklaşık 3 milyar euro olup, bu kapasitesin sadece %27 si kullanılmıştır.
Bu dönem borçlanmaları özellikle aynı anda yürütülen üç raylı sistem yatırımı ile İZSU altyapı yatırımlarına yöneliktir.
Bu dönemde 1.2 milyar lira gayrimenkul satışı yapılmış, 1.6 milyar lira gayrimenkul kamulaştırılması yapılmıştır. Sattığımızdan 400 milyon liralık fazla alım gerçekleşmiştir.
Kısacası İBB’nin borç batağında olduğu, bir enkaz bırakıldığı algısı doğru değildir.
Üstelik bu süreçte, gerek Sayıştay aracılığıyla, gerek mülkiye müfettişlerince defalarca incelemeler, sorgulamalar yapılmış, ifadeler alınmış, İBB’nin tüm faaliyetleri denetlenmiştir.

İBB 150 yıllık kurumsal kimliğiyle kendi ayakları üzerinde duran ve Türkiye’deki belediyeler arasında Fitch’in AAA notuyla en yüksek notu verdiği belediyedir. 2022 yılında yüzlerce belediye arasında Avrupa Birliği değerleriyle en uyumlu belediye olarak Avrupa Konseyi’nden Avrupa Ödülünü almıştır.

Kaynak: Haber Merkezi