Türk futbolunun ve Galatasaray'ın unutulmaz efsanesi Taçsız Kral lakaplı Metin Oktay'ın aramızdan ayrılışının 33. yıl dönümünde 13 Eylül Cuma günü saat 11.00'de Topkapı Kozlu Mezarlığı’ndaki kabri başında anıldı. Peki, Metin Oktay kimdir?

Metin Oktay kimdir?

Türk futbolunun efsane isimlerinden Metin Oktay, attığı goller ve futbolculuk kariyerindeki başarılar nedeniyle Taçsız Kral olarak anılmaktadır. 2 Şubat 1936'da Karşıyaka'da doğan Oktay, futbol kariyerine 1952 yılında İzmir'in yerel takımlarından Damlacıkspor'da başlamıştır. 1954'te profesyonelliğe adım atarak İzmirspor'a transfer olmuş ve burada İzmir Ligi'nde şampiyonluk yaşamıştır.

1955'te Galatasaray'a transfer olan Oktay, İstanbul Profesyonel Ligi'nde üç sezon üst üste gol kralı olmuştur. 1959'da kurulan Milli Lig'de de başarılarını sürdüren Oktay, ilk üç sezonun gol kralı unvanını almıştır. 1961 yılında İtalya Serie A ekiplerinden Palermo'ya transfer olmuştur ancak bir sezonun ardından Galatasaray'a geri dönmüştür. Sarı-kırmızılı formayla ikinci döneminde üç lig, dört Türkiye Kupası ve iki Cumhurbaşkanlığı Kupası şampiyonluğu yaşamıştır. 1962-63 sezonunda attığı 38 golle Süper Lig tarihinin bir sezonda en çok gol atan oyuncusu olmuştur. Ancak bu rekor daha sonra Tanju Çolak tarafından kırılmıştır.

Galatasaray kariyerinde toplam 324 maçta 294 gol atan Oktay, Türk futbolunun en golcü isimleri arasına adını yazdırmıştır. Ayrıca, 1955'te başladığı millî takım kariyerinde 36 maçta 19 gol atmıştır. Hakan Şükür, Tuncay Şanlı ve Lefter Küçükandonyadis'in ardından milli takım tarihinin en golcü dördüncü oyuncusu konumuna yükselmiştir.

Futbolculuk kariyerinin ardından teknik direktörlük yapan Oktay, Galatasaray ve Bursaspor'da görev almıştır. 1991 yılında, İstanbul'da Boğaziçi Köprüsü çıkışında geçirdiği trafik kazası sonucu 55 yaşında hayatını kaybetmiştir.

Muhabir: ORÇUN BULDAÇ