Tiyatro dünyası Ümit Denizer’i kaybetti. 77 yaşında vefat eden sanatçı için Film-San Vakfı taziye mesajı yayımladı. Ümit Denizer kimdir? Ümit Denizer neden öldü?

Ümit Denizer neden öldü?

Türk tiyatrosunun duayen isimlerinden Ümit Denizer, 77 yaşında hayatını kaybetti. Oyuncu, yazar, eleştirmen ve yönetmen kimliğiyle sanat dünyasına önemli katkılar sunan Denizer’in vefatı, sanat camiasında büyük üzüntü yarattı. Denizer’in vefat haberi, Film-San Vakfı tarafından sosyal medya üzerinden duyuruldu. Yapılan açıklamada, “Tiyatro sanatçısı, oyuncu, yazar ve eleştirmen Ümit Denizer’e Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz” ifadelerine yer verildi. Vefat nedeni ile ilgili henüz bir açıklama yapılmazken yaşlılığa bağlı vefat olarak değerlendiriliyor.

Ümit Denizer kimdir?

1948 yılında Ankara’da dünyaya gelen Ümit Denizer, eğitim hayatına subay olan babasının görev yaptığı çeşitli Anadolu şehirlerinde başladı. Yükseköğrenimini İstanbul'da, Yıldız Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi Harita Mühendisliği Bölümü'nde tamamladı. Sanata olan ilgisini genç yaşlarda keşfeden Denizer, Üsküdar Halkevi’nde tiyatro çalışmalarına başladı. Kardeşi Turgut Denizer ile birlikte Ayla ve Beklan Algan yönetimindeki LCC Tiyatro Okulu'nda eğitim aldı. Usta tiyatrocular Muhsin Ertuğrul ve Haldun Taner'in teşvikiyle 1973 yılında, Türkiye’nin ilk bağımsız çocuk ve gençlik tiyatrosu olarak kabul edilen Anadolu Çocuk Oyunları Kolu'nu (AÇOK) kurdu.

Denizer, sahnede diyalogları en aza indirerek görselliği ön plana çıkaran bir tiyatro anlayışını benimsedi. Kaleme aldığı 'Mutluluklar Ülkesi', 'Leke, Çizgi / Benek, Renk', 'Mor Gezegen', 'Keloğlan', 'Avrupa’ya Avrupa’ya', 'Aksak Timur ile Hoca Nasreddin' ve 'Uçan Şemsiye' gibi eserleri, AÇOK tarafından sahnelendi.

Ümit Denizer'in aldığı ödüller

Denizer’in yetişkinler için yazdığı ilk oyun 'Ferhad ile Şirin', 1975 yılında sahnelenerek İsmet Küntay Ödülü'ne layık görüldü. Aynı yıl AÇOK’un Almanya’daki bir çocuk oyunları festivaline katılması için kaleme aldığı 'Keloğlan', Hamburg’da sahnelenerek yurt dışında temsil edilen ilk Türk çocuk tiyatrosu oyunu oldu. Oyun, Türkiye’de sekiz sezon boyunca sahnelendi ve 1976’da “Yılın Oyunu” ödülüne değer görüldü.

1992 yılında Turgut Denizer ile birlikte yazdığı 'Perdeci' adlı oyun, İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında Boğaziçi vapurunda ve iskelelerinde sahnelendi. Bu yenilikçi sahneleme, Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Ödülü ile taçlandırıldı. Denizer, 2012 yılında 'Adalet, Sizsiniz' (Sokrates, Galileo, Sacco, Vanzetti) adlı oyunu ile Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü’nü kazandı. Bu eser, AYSA Prodüksiyon Tiyatrosu tarafından sahnelendi.

Tiyatroya adanmış bir ömür

Yılın ilk ayından kayıp: Ocak enflasyonu asgari ücretin bin 100 lirasını, emeklinin 700 lirasını çaldı Yılın ilk ayından kayıp: Ocak enflasyonu asgari ücretin bin 100 lirasını, emeklinin 700 lirasını çaldı

Sanat hayatı boyunca pek çok eser kaleme alan Denizer, tiyatroya kazandırdığı yenilikçi bakış açısıyla hatırlanacak. Yazdığı önemli eserler arasında 'Mutluluklar Ülkesi', 'Mor Gezegen', 'Keloğlan' ve 'Avrupa’ya Avrupa’ya' gibi tiyatro oyunlarının yanı sıra, 'Reklam Yazarı Olsa Ne Yazar', 'Yönetmen Tiyatronun Biçimi Yoktur', 'Kulaktan Kulağa', 'Kuşlar Haber Getirdi' ve 'Balıklar İş Başında' gibi kitapları da bulunuyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ