İzmir ve ilçelerinin sürdürülebilir turizm kenti sertifikasına sahip olmasıyla; dünyada, yeşil turizm, çevre dostu ve çevre dostu turizm hizmetleri sunan bir kent olarak anılması ve uluslararası turizm pastasından daha fazla pay alması hedefleniyor.

Konu ile ilgili olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi Turizm Şube Müdür V. Melih Kayacık ve Destinasyon Koordinatörü Sinem Soygül’den oluşan heyet ile ETİK Başkanı, Türkiye Otelciler Federasyonu(TÜROFED) Başkan yardımcısı Mehmet İşler başkanlığındaki ETİK heyeti arasında ilk toplantı Bayraklı’daki birlik merkez ofisinde gerçekleştirildi. Sertifika hazırlık faaliyetleri ve çalışma programı konusunda görüş alışverişinde bulunan taraflar İzmir’in ayrışan özellikleriyle öne çıkarılmasının ve turizmde hak ettiği payı almasının kent ekonomisi içinde büyük katkı anlamına geldiğine dikkat çektiler.  

Çevre dostu kentte yeşil turizm çalışmaları

Toplantıda turizmcilere bilgilendirmelerde bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi  Turizm Şube Müdür V. Melih Kayacık, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO), Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), sivil toplum kuruluşları ve Birleşmiş Milletler vakfının ortak kurduğu Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi (GSTC)’nin amacının; doğa ve çevre ile uyumlu turizmi desteklemek, küresel standartların düzenlendiği uluslararası bir sertifikasyon sistemi çerçevesinde özel sektör ve kamu kurumları arasında sürdürülebilir turizm bağını yaratmak, destinasyonlarda sürdürülebilirliğin sağlanmasına katkı sunmak, bilgi paylaşımı yaparak iyi uygulamaları arttırmak ve standartları yükseltmesine yardım etmek olduğunu belirtti. Kayacık Urla, Selçuk ve Foça’da sürdürülebilir turizm kenti belgesi çalışmalarını başlatacaklarını, çalışmaların denetimlerini 384 turizm kuruluşu (otel, acente vb.) üyesi ve 70 destinasyon üye olmak üzere toplam 454 üyeye sahip GSTC’nin yetkilendirdiği Hollanda merkezli Green Destinations (GD) belgelendirme kuruluşunun yapacağını anlattı.

Turizmcilerden tam destek

ETİK Başkanı, Türofed Başkan yardımcısı Mehmet İşler İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde yapılacak çalışmalara tam destek vereceklerini söyledi. Mehmet İşler; “İzmir ve turizm bizim öncelikli konumuz. Bu girişimden dolayı son derece mutlu olduk. Bir süredir bölgemizin turizmle ilgili sorunlarını aktarırken tanıtım, altyapı gibi sorunlara zaten değiniyorduk. Bu çalışmaları; sertifikalandırma için gerekli kriterleri sağlamak için yapılacağı ve bu kriterlerin içeriğinin de bölge turizminin sorunlarına el atma yönünde olacağı için çok değerli buluyoruz. Hem insanımız, hem İzmir’imizin hayat kalitesini yükseltecek, hem de turizm de tercih edilirliğimizi öne çıkaracak bir faaliyetler dizisi olarak değerlendiriyoruz.  Biz Egeli turizmciler olarak bu çalışmaların sonuna kadar yanındayız. Birlikte çalışmaya ve her türlü desteği vermeye hazırız. “ dedi.

Kaynak: Bülten