Türkiye'de son yıllarda köyler büyük ilgi görmeye başladı. Bu köylerden biri de Ayvalık'ta bulunan Küçükköy. Alaçatı'ya rakip olarak gösterilen Küçükköy, ziyaretçilerine keyifli anlar yaşatıyor.

Küçükköy de bir çok Ege köyü gibi Rumlardan kalma bir köy. Kaderine terk edilmiş köy, şehirli bir grup arkadaş tarafından dönüştürülmüş. Buraya gelen şehirliler evleri alıp restore etmiş ve yerleşmiş.

Küçükköy, aynı zamanda Akıllı Köy akımına katılan köylerden biri. Akıllı Köy de nedir diye soracak olursanız, Akıllı Köy, Sürdürülebilir enerji kaynakları kullanan, iyi eğitim ve iyi sağlık hizmetlerine, temiz suya ve sağlıklı gıdaya herkesin erişimini sağlayan, adil, güvenli, demokratik ve cinsiyet eşitliğine özenli bir şekilde gelişen köy demektir.

Köyün tarihi 15. yüzyıla dayanıyor. Fatih Sultan Mehmet’in Midilli adasını fethetmek için yeniçerileri yerleştirdiği köy daha sonra Rumlara ev sahipliği yapıyor. Köyün eski adı da yeniçerilerin yeri anlamına gelen Yeniçahori imiş. Mübadele döneminde Rumlar köyü terkediyor ve Balkanlardan gelen mübadiller yerleşiyor. Boşnaklar maddi sebeplerden ötürü burayı terkediyor ve köy başıboş kalıyor. Bir grup sanatçının öncülüğünde köy, Akıllı köy olarak yeniden hayat buluyor.

Köyün sokakları da tarih kokuyor. Sanat atölyelerinin bulunduğu sokaklarda gezmek, hediyelik eşyalara bakmak ve harika boşnak yemeklerini yemek isterseniz Küçükköy tam size göre.

Küçükköy'de gezilecek yerler

Köyü 1-2 saat gibi bir sürede gezmeniz mümkün. Köyde çok sayıda galeri, müze, atölye tarzı yer bulunuyor. Aynı zamanda köyde kalabileceğiniz butik oteller de mevcut. Aynı zamanda köy Sarımsaklı Plajı ile de ünlü. Bu plaj 7 km uzunluğunda ve 100 metre eninde bir kumsalı olan harika bir plaj.

Köyde gezilecek yerler ise şöyle:

Kıraarthane
Küçükköy Kent Müzesi
Artura Art Craft
Suna Tüfekçibaşı Atelier
Barkhan Müze / Galeri
Tarihi Küçükköy Camii
Küçükköy Sanat Sokağı
Sarımsaklı Plajı

Küçükköy'de ne yenir?

Eğer yolunuz bu köye düşerse Boşnak Mantısı, Boşnak Böreği ve Boşnak turşusu yani soka yemeden dönmeyin.

Küçükköy nerede?

Küçükköy, Balıkesir’in ilçesi Ayvalık’a 8km mesafede yer alıyor.

Küçükköy'e nasıl gidilir?

Küçükköy'e gitmek için öncelikle Ayvalık'a ulaşmanız gerekiyor. Ayvalık'tan kalkan minibüslerle Küçükköy'e gidebilirsiniz.

Kaynak: Haber Merkezi