Türkiye mutfağı ile ünlü olan ülkelerden biri. Ülkemizin her köşesi kendine özgü yemekleri ile damakları şenlendiriyor. Yöresel ürünler ise coğrafi işaret alarak ününe ün katıyor. Bu ürünlerden biri de pide. Türkiye'nin dört bir köşesinde yapılan ve coğrafi işaret alan pideleri sizin için derledik.

Derepazarı pidesi

Derepazarı Pidesi; Rize ili Derepazarı ilçesinde 50 yıldan uzun süredir yapılıyor. Bu pide malzemelerin doğallığı, üretim tekniği ve pide ustalarının mahareti ile günümüze kadar ulaşmıştır.

Tadının değişmemesi için kesilmeden servis edilen Derepazarı Pidesi peynirli (kolot peyniri), açık kıymalı, kapalı kıymalı, karışık, kavurmalı, sade (kuru) pide olmak üzere altı şekilde yapılır. Yapımında katkısız tereyağı ve doğal kaynak suyunun kullanılması Derepazarı Pidesi'ne ayrı bir lezzet katar.

Bu pide kumar, gürgen, meşe veya kızılağaç odunu kullanılan karataş fırınlarda pişirilmektedir.


Söke tahinli pide

Aydın'ın Söke ilçesinin yöresel lezzetlerinden tahinli pideye, Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret tescil belgesi verildi.

Sürmene pidesi

Trabzon Sürmene pidesi coğrafi işaret alan pidelerden biridir. İlçede bir asır önce evlerde "Trabzon yağlısı" ve "Trabzon peynirlisi" adıyla pişirilen, 50 yıldır da fırınlarda yapılan Sürmene pidesi, tadanları hayran bırakıyor.

Pide, yuvarlak açılan hamurunun üzerine bölgedeki yaylalarda doğal yöntemlerle üretilen tereyağı ve salamura edilmiş peynir konularak taş fırında odun ateşinde pişiriliyor.

Konya etliekmek

Konya Etliekmek geçmişten günümüze ulaşan, sevilerek tüketilen, yapım tekniği ve lezzeti ile ün kazanan Konya yöresi ile özdeşleşen yöresel bir yemektir.Üretim metodunda hamurun açılma şekli, içinin malzemesinin yerleştirilmesi, ürünün fırında pişirilme yöntemi, ürünün boyutu ve sunum şekli benzer ürünlerden farklılık göstermektedir.

Develi Cıvıklısı

Cıvıklı yapımında kullanılacak et orta yağlı koyun eti olmalıdır. Develi cıvıklısı ; orta yağlı koyun eti, kuru soğan, yeşil biber, sarımsak, maydanoz, baharat (karabiber, pul biber, kırmızı biber) ve mayalı hamur (maya, un, tuz) ile yapılan bir pide türüdür.

Daday Etli Ekmeği

Daday Etli Ekmeği, incecik açılmış yufka içine kıyma, soğan ve baharatlardan (karabiber, pulbiber,kmyo ve tuz) oluşan harcın konulması ve odun ateşinde pişirilmesiyle yapılan kapalı pidedir.

Tongül pide

Tongül Pide, İzmir'in Ödemiş ilçesinin meşhur pidesidir. Coğrafi işaretli olan pide, mutlaka tadılması gereken pidelerden biridir. Pidenin içerisinde; kıyma, maydanoz, yumurta yer alıyor. Fırından sıcak sıcak, dumanı üstünde çıkan pidelerin üzerine ise mis gibi tereyağı ve ilçenin meşhur Ödemiş tulumu serpiştirilerek yapılıyor.

Coğrafi işaret nedir?

Coğrafi işaret bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işarettir. Coğrafi işaretler, menşe adı ya da mahreç işareti olarak tescil edilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ