Ege Denizi’nin kuzeydoğusunda, Gelibolu Yarımadası'nın batısında yer alan Gökçeada isminin Yunancadaki İmbros adının, Luvice’de açık alan/açık arazi anlamına gelen İmraşşa kelimesinden türediği düşünülmektedir. Eşsiz doğal güzellikler sunan Gökçeada, Türkiye'nin en büyük adası olarak dikkat çekmektedir. Peki, Gökçeada nerede? Gökçeada'da gezilecek yerler nereler? Gökçeada'da ne yenir? Gökçeada'nın neyi meşhur? Gökçeada içerisinde ulaşım nasıl? 

Gökçeada'nın tarihi

Türkiye'nin en büyük adası olan Gökçeada, Ege Denizi'nin kuzeydoğusunda, Gelibolu Yarımadası'nın batısında yer almaktadır.  285 km yüzölçümüne sahip olan Gökçeada'nın kıyıları 92 km uzunluğundadır. Osmanlı döneminde İmroz olarak adlandırılan ada, 1970 yılında Gökçeada ismini almıştır. Yunanca adı İmbros olan Gökçeada'nın isminin, Luvice'de açık alan anlamına gelen İmraşşa kelimesinden geldiği düşünülmektedir. 1922-1923 yıllarında Yunanistan kontrolüne giren ada, Lozan Antlaşması kapsamında Türkiye'ye bırakılmıştır. Yunanistan'ın savaş tazminatına karşılık Türkiye'ye bıraktığı Gökçeada günümüzde hem konumu hemde barındırdığı güzellikler ile ayrı bir öneme sahiptir.

Türkiye'nin En Büyük Adası Yeşil Ve

Gökçeada'da gezilecek yerler

Huzurun başkenti Gökçeada'da kaliteli şarapların ve lezzetli sakızlı muhallebisinin tadına bakmak isterseniz Zeytinli’ye gitmelisiniz. Zeytinli, bozulmamış doğal dokusu ve eski Rum evleri ile kendisine hayran bırakmaktadır. Etkileyeyici bir atmosferde tatilinizi sakinlikle geçireceksiniz. Konaklama yerlerinin bol bulunduğu Kaleköy eski bir Rum köyüdür. Muhteşem doğası ve manzarasıyla büyüleneceğiniz Kaleköy'de mutlaka 1 gününüzü ayırmanızı tavsiye deriz. Aynı zamanda pek bilinmesede Gökçeada Türkiye’nin ilk sualtı parkı olan Sualtı Milli Parkı’na ev sahipliği yapar. Buraya uğrarsanız mutlaka sualtı parkını deneyimlemelisiniz.  Kaleköy ile Kuzu Limanı arasında yer alan Sualtı Milli Parkı, içerisinde 180 farklı deniz türünü barındırır. Bu eşsiz güzellik rotanızda mutlaka yer almalı.

Gökçeada'da ne yenir?

Sadece doğal güzellikleriyle değil, ziyaretçilerini aynı zamanda yöresel lezzetleriyle de ağırlayan Gökçeada'da yöresel lezzetlerinden biri olan Cicirya'yı mutlaka denemelisiniz. Bu lezzetli yemek hamurun üzerine keçi peyniri, nane ve süt eklenerek hazırlanır. Dış görünüşünün pizzayı andırdığı cicirya adada özellikle Zeytinli Köyü’nde yapılmaktadır. Rumlardan miras kalan bu lezzetli yemek cicirya, adada ilk tadılması gereken yiyeceklerden biridir.mıştır. Ardından Gökçeada'ya gidip efibademi denemeden dönmek olmaz. Kavrulmuş tereyağı ve bademle hazırlanan efibadem üzerine pudra şekeri serpilerek servis edilir. Efibadem'in tadı un kurabiyesini andırsada adanın atmosferinden midir bilinmez eşsiz bir lezzeti içerisinde saklar. Efibadem, Gökçeada’daki pek çok pastanede satılmaktadır. Kolayca bulabilirsiniz. Akşam yemeğinizi yiyecek bir yer ararsanız adadaki hemen hemen bütün oteller dışarıya açık restoran hizmeti sunuyor. Aynı zamanda Gökçeada mutfağının en önemli özelliği, mutfaklarında genellikle kendi ürettikleri zeytinyağı, kırmızı et, süt ürünleri, meyve ve sebzeleri kullanmalarıdır. Hem sağlık hemde lezzet açısından eşsiz olan bu durum sayesinde adada yenilen her yiyecek adeta damaklarda lezzet şöleni yaşatıyor.

Türkiye'nin En Büyük Adası Yeşil Ve Cicirya

Gökçeada'nın neyi meşhur?

Gezilecek yerlerinin yanında sunduğu özel aktivitelerle de dikkat çeken Gökçeada, özellikle gençlerin ve çiftlerin feribotla ulaşıp keşfettiği bir nokta olarak öne çıkıyor. Bisikletini alan gençler arkadaşlarıyla burada haftasonlarını değerlendiriyor. Gökçeada'nın güneydoğusundaki Kefaloz Mevkii, sörf tutkunlarının gözde mekanlarından biridir. Hem Türkiye hem de Avrupa için önemli bir sörf merkezi olan burası yıllar önce yabancı sörfçüler tarafından keşfedilmiştir. Günümüzde ise birçok tatil yerlerine kıyasla daha bilinmektedir. Yeni başlayanlar için rüzgar ve kitesurf dersleri veren sörf okullarının yer alması nedediyle Gökçeada, dalış için de oldukça uygun bir yer. Adanın ne meşhur özelliği olan kıyı şeridini denizden görmek isterseniz Kaleköy Limanı'ndan her gün kalkan gezi teknelerine katılarak, adanın muhteşem kıyılarını denizden seyredebilirsiniz.

Gökçeada içerisinde ulaşım nasıl?

Gökçeada’da yerleşim, ada merkezi ve 10 köyde yoğunlaşmıştır. Köyler yürüyerek dolaşılabilecek kadar küçüktür, ancak köyler arası ulaşım için bir araç kullanmanız gerekmektedir. Gökçeada'nın ana yolları asfaltla kaplı ve düzgündür. Toprak yollar ise güvenilmez olabilir ve bir süre sonra son bulabilir buna dikkat etmenizi öneririz. Kuzey-güney uzunluğu 13 km, doğu-batı uzunluğu ise 29.5 km olan Gökçeada'yı keşfetmek için birkaç gün ayırmanız gerekmektedir. Özel aracınız yoksa merkezden kalkan minibüslerle Gökçeada’da toplu taşımayı kolayca kullanabilirsiniz. Kaleköy ve Kuzulimanı’na seferler saat başı veya yarım saatte bir gerçekleşmektedir. Diğer rotalar içinm güncel yaz sezonu sefer bilgileri ise şöyledir;

Uğurlu - Merkez:
 05:50 - 09:00
 09:00 - 12:00
 11:00 - 15:00
 13:30 - 18:30
 18:00 - 20:30

Aydıncık Plajı - Merkez:
12:00 - 11:40
18:00 - 14:40

Merkez - Laz Koyu:
12:00 - 17:00

Gökçeada’dan hediyelik ne alınır?

Adanın özelliklerinden olan birçok güzel yiyecek veya eşya hediyelik olarak tercih eddilebilir. Gökçeada’nın en ünlü hediyeliklerinden birisi ise rengarenk İmroza sabunlarıdır. Saf zeytinyağı ile üretilen İmroza sabunları İsviçre ile Almanya’ya ihraç edilmektedir. Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı İmroza sabunları %70 oranında saf zeytinyağı ve %100 bitkisel yağlarla el yapımı olarak üretilmektedir. Bir diğeri ise Gökçeada’dan alınabilecek en ünlü hediyeliklerden biri haline gelen kesinlikle efibadem kurabiyeleridir. Özellikle son yıllarda organik ada olma yolunda önemli adımlar atan Gökçeada'da organik sertifikalı zeytinyağı, süt ürünleri ve bal üretimi yapılmaktadır. Gökçeada'nın balı, adanın kendine özgü bal arıları tarafından üretilen doğal bir lezzettir. Adanın bozulmamış doğasında ortaya çıkan bu bal, saf ve lezzetlidir. Ayrıca adada doğal yöntemlerle ev yapımı reçel üreten birçok yer bulunmaktadır. Domates ve karadut reçelleri, Rumlardan kalma ve adaya özgü reçel çeşitlerindendir.

Gökçeada nerede, nasıl gidilir?

Çanakkale'nin bir ilçesi ve Türkiye'nin en büyük adası olan Gökçeada, Ege Denizi'nin kuzeyinde, Saros Körfezi girişinde yer almaktadır. Yaklaşık 9.000 kişilik nüfusa sahip olan Gökçeada’nın en yakın komşu ilçesi ise Eceabat’tır. Türkiye’nin en büyük adası olan Gökçeada, içerisinde birçok doğal ve beşeri güzellik barındırır. Bu nedenle adayı yürüyerek gezmek pek kolay değildir. Özel aracınızla konforlu ve rahat ulaşım sağlayacağınız adada aynı zamanda araç kiralama, taksi ve toplu taşıma alternatiflerinden de faydalanabilirsiniz. 

Ulaşımın denizyolu ile sağlandığı Gökçeada’ya Çanakkale Limanı’ndan kalkan deniz otobüsü, Eceabat-Kabatepe Limanı’ndan kalkan feribot ve arabalı vapur seçenekleriyle ulaşabilirsiniz. İstanbul tarafından gitmek isterseniz Kabatepe Limanı, Anadolu tarafından gelenler içinse Çanakkale Limanı ve Eceabat-Kabatepe Limanı en uygun geçiş güzergahıdır. Kabatepe’den feribotla 80 dakikada Gökçeada’ya ulaşabilirsiniz. 

Not: Lütfen çevremizi ve doğamızı temiz tutalım!

Kaynak: Haber merkezi