Türkiye'nin her yöresi kendine özgü yemekleri ile dikkat çekiyor. Bu yemeklerden biri de Siir'e özgü bir yemek olan perde pilavı. Bu pilav sadece lezzeti ile değil gizemli anlamları ile de ilgi görüyor.

Aile sofralarının, özel günlerin, düğünlerin vazgeçilmez yemeği perde pilavı. 15 Temmuz 2004 tarihinde coğrafi işaret alarak tescillenen pilav, gizli anlamları ile de yörenin önemli yemeklerinden biri.

Pilava konulan her malzemenin aslında bir anlamı vardır. Evlilikle bağdaştırılan bu yemeğe konulan malzemelerin bir hikayesi bulunuyor.

Yemeğe konulan baharatlar hayatın çeşitliliğini temsil ediyor. Acı biber zorlukları, kimyon sevgiyi, tarçın ise huzuru simgeliyor.

Yemeğin içine konulan dolmalık fıstık kız torun hasretini ve aile şefkatini temsil ederken, kuş üzümü ise bolluk ve bereketi anlatır.

Yemeğe konulan badem ise bereketin ve soyun devamlılığının sembolüdür. Erkek torun hasretini ifade eder.

Yemeğin hamuru ise kayınvalideden geline geçen sevgiyi ifade eder.

Perde Pilavı nasıl yapılır?

Malzemeler:
1,5 kilo tavuk
750 gr pirinç
150 gr badem içi
250 gr tavuk ciğeri
Tarçın,
tereyağı
Karabiber ve tuz

Dış tarafı için

6 yumurta
100 gr margarin
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 kahve fincanı tavuk suyu
Alabildiğince un ve tuz

Perde pilavı tarifi: Bir kaba yumurta kırılır. Eritilmeden margarin, tuz, zeytinyağı ve bir kahve fincanı tavuk suyu eklenip karıştırılır. Bu karışıma yavaş yavaş un ilave edilir. Hamur kıvamı tutunca, biri büyük biri küçük iki bezeye ayrılır. Bezeler on dakika dinlendirilir. Perde pilavının yapılacağı tencere katı yağ ile iyice yağlanır. Tencerenin dibine badem dizilir. Büyük beze oklava ile 1 cm kalınlığında açılır. Yağlanan tencereye kenarını kapatacak ve dışarı sarkacak şekilde döşenir. İç pilavın yapılışı: Tavuklar haşlanır, kemiklerinden ayrılıp tava ve ızgarada kızartılır. Pirinç tuzlu suda 20 dakika ıslatılır. Bademler haşlanıp kabukları soyulur. Ciğerler kuşbaşı doğranıp haşlanır. Pirinç rengi değişmeyecek şekilde yağda kavrulur. İç pilav gibi pişirilir. Kaynarken içine bademler eklenir. Pilav pişmeye yakın içine ciğer ilave edilir. Pilav demlendikten sonra ise üzerine karabiber ve tarçın ekilir. Hamur döşenmiş tencereye, pilav ve haşlanmış tavuk kat kat dizilir. En üste de daha önce ayırdığımız küçük hamur bezesi oklava ile açılarak kapak şekilde örtülür. Hava almaması sağlanır. Hamurun üstü yağlanır. 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Piştikten sonra ters çevrilerek servis yapılır.

Kaynak: HABER MERKEZİ