Önümüzdeki hafta TBMM'ye sunulacak vergi paketinde yer alması beklenen bu zamlı harç önerisi, özellikle Türkiye'den Yunan adalarına geçiş yapan turistler üzerinde büyük bir mali yük getireceği konuşuluyor.. Şu anda 150 TL olan harcın 3 bin TL'ye çıkması durumunda, örneğin Çeşme'den Sakız Adası'na gidiş dönüş maliyeti 5 bin 213 TL'ye çıkabilir. Bu durum, özellikle Türk turistlerin Yunan adalarına olan ilgisini büyük ölçüde azaltabilir.
Sektör temsilcileri, bu önerinin kabul edilmesi durumunda turizmde ciddi darbeler olacağını belirtiyor. Türk feribot işletmecileri, özellikle Çeşme ve Ayvalık gibi limanlardan Yunan adalarına yapılan seferlerde büyük zorluklar yaşayabileceklerini ifade ediyor. Yunan adalarının turizmi büyük ölçüde Türk turistlere bağlı olduğundan, bu zamların adaların ekonomisine de olumsuz yansımaları olabileceği endişesi hakim.
Mounndros: Sakız'a Türk turist gelişi kesilir
Sakız Adası Turizm Organizasyonu Başkanı Kostas Moundros yaptığı özel açıklamada ise şu görüşleri paylaştı:
“Türkiye dışına çıkmak isteyen her Türk vatandaşı için yaklaşık 85 Euro’luk ek maliyetle biz turizmciler adamıza ziyaretçi girişinin önemli ölçüde azalacağına inanıyoruz. Sizin bana ilettiğiniz soruyu belediyedeki turizm komisyonu toplantımızda gündeme getirdim, bir sorun olarak da adalı milletvekilimize arz ettik. Türkiye’de ekonomik kriz ve kur farkından dolayı insanların alım güçleri düşünce ve vize almakta sorun yaşayınca pandemiden sonra daha önceki yıllara göre adamıza gelen Türk turist sayısı düşmüştü. Bu yıl uygulamaya geçilen kapı vizesiyle eski yoğunluk tekrar başlamıştı. Ancak çıkış harcı 4,5 Euro’dan 85 Euro’ya çıkarsa bu kez düşüş değil ciddi oranda Türk turistin adalara gelişi kesilir.”
İnandı: Harç tamamen kaldırılmalı
Ege’nin iki kıyısı (Çeşme-Sakız / Ayvalık-Midilli) arasında sefer yapan TURYOL firmasının Yunan Adaları Koordinatörü ve Yönetim Kurulu Üyesi Kadir İnandı:
“Bu konu hakkında prensip olarak devletin yurt dışına çıkacak insanlardan alacağı 150 TL'ye veya daha yüksek bir bedele ihtiyacının olmadığını düşünüyorum. Bu her anlamda iş yükü sorumluluk suistimalinin önünü açmak demek ve birçok bu konuda sıkıntı yaşanabilecek bir konu. İnsanların seyahat özgürlüğünün anayasal güvence altında olduğu düşündüğümüzde yurt dışına çıkış için verilen bir hizmet yabancılar içinde verildiği halde onlardan bu ücret talep edilmiyor. Yani bu bir harç değil. Eğer bu bir hizmet olsaydı ve hizmetin karşılığında bu bedel alınmış olsaydı bunun yerli yabancı herkesten alınması gerekiyordu. Demek ki bu hizmet ücretsiz verilebiliyor, yabancılara verildiği gibi. Dünyada bir benzerinin olmadığı bu uygulamanın derhal kaldırılması yönünde görüş bildirmek istiyorum. Tutarın ne olduğunu önemi yok. Bunu tartışmaktansa bence bunun tamamen kaldırılmasını tartışılması gerektiğini düşünüyorum. Tabii ki rakamın basında geçen yüksek tutarlarda olması durumunda yurt dışında tatilini geçirmek isteyen insanlara Türkiye'deki fahiş fiyatlı tatil seçeneklerinden başka bir çözüm bırakılmamasının bir çözüm olmayacağının görülmesini umut ediyorum. Bu bayram adalara ilginin tüm bayramlardan çok daha fazla olduğunu söyleyebilirim. Daha bayramın dönüşleri bitmedi Ayvalık - Midilli ve Çeşme - Sakız hatlarının bir önceki seneye göre yüzde 30 arttığını söyleyebilirim.”
Feribot işletmecileri de endişeli
Türkiye’nin turizm lokomotiflerinden Çeşme ile Yunanistan’ın beşinci büyük adası Chios / Sakız Adası arasında karşılıklı sefer yapan Yunan SunRise Tour firmasının Türkiye temsilcisi Işık Ayan:
“Bu sene sezondan beklentimiz yüksekti. Nitekim kapı vizesinin uygulanmaya başlamasıyla birlikte misafirlerimizde yaklaşık iki katı bir artış olmuştu. Ancak yurt dışı çıkış harcına yüksek oranda zam yapılacak olmasının gündeme gelmesi yolcular gibi tek işi iki kıyı arasında feribot işletmeciliği yapan bizlerde endişe yarattı. Eğer öneri yasalaşırsa biz feribot işletmecilerini zorlar, özellikle de Çeşme ve Ayvalık üzerinden karşı kıyıya sefer yapan firmaları. Çünkü Çeşme diğer limanlar Marmaris, Bodrum, Fethiye ve Kuşadası gibi yabancı turistin çokça geçtiği bir liman olmadığından, Ayvalık gibi Türk turist ağırlıklı bir liman olduğundan bizlerde etkisi daha büyük olur. Zaten geçtiğimiz yıllarda Euro kurundan, ekonomik krizden, fiyatlardan, vize maliyetinden ve ekstra masraflardan Türk pazarı daralmıştı. Bu yıl başlayan kapı vize uygulamasıyla hatlarda hareketlenme olunca, yüzleri güldürüyordu. Ancak zamlı harç önerisi kabul olursa Türk pazarı oldukça küçülür ve eski rakamlar ile yoğun talebi artık göremeyiz. Umarım öneri meclisten geçmez ve herkes için iyi bir sezon olur.”
Lazeris: İnanılmaz antidemokratik uygulama
Midilli Turizm, Seyahat ve Gemi Acenteleri Birliği Genel Sekreteri ve aynı zamanda Ayvalık Jalem Tur’un Midilli Temsilcisi Mitilene Tours’un sahibi Aris Lazaris: “Bu öneri yasalaşırsa bana göre inanılmaz antidemokratik bir uygulama olur. İnsanlara hiçbir ülkede yurt dışına çıkarken böyle afaki vergi koyulmaz. Adeta insanların yurt dışına çıkmasının ve başka ülkeleri görmesinin yasaklanması demek bu. Halbuki tam tersi olması gerekir. Çünkü her yeni kültür ve medeniyeti yerinde tanımak, yeni yerler keşfetmek ziyaretçisine vizyonundan, kültürüne çok şey katar. İnsanın en büyük hakkıdır seyahat etmek. Öteki ülkeler de Türkiye’ye gidecek vatandaşları için böyle bir kanun çıkarsa, o kişiler de yüksek ücretten dolayı Türkiye yerine başka ülkeye gitse ve hiçbir yabancı Türkiye’ye adım atmasa güzel mi olur? Öneri yasalaşırsa önemli gelir kaynağı Türk turist olan birçok Yunan adası inanılmaz derece etkilenir.”
Yunan adalarında bir çok turizm ofisi kapanır
Adamız Lesvos gibi özellikle Chios, Samos, başta olmak üzere birçok Yunan adalarının turizmleri büyük ölçüde Türk turiste dayanıyor. Bu adalara gelen turistlerin yüzde 90’ı Türk. Özellikle bayramlarda, tatil günlerinde ve yüksek sezonda adalara akın eden Türk turisti ada esnafları da dört gözle bekler. Çünkü Türkler Avrupalı turistler gibi sadece patates-salata sipariş vermez masaları kalamar, karides, ahtapot, mezeler ve balıkla donatır, yüksek bahşişler bırakır. Tabi Türkiye’deki ekonomik kriz sonrası eskisi gibi uzun masalar donatmasa, bahşiş bırakmasa da Yunan esnafın dostluk bağlarından dolayı Türk müşteri, her zaman sevdiği müşteri ve arkadaşı olmuştur. Burada herkes, Türk dostları ve misafirlerinin gelmesini istiyor. Adalar tabi ki sadece Türkiye’den gelen turistlerle yaşamıyor olsa da önerilen harç zammı kabul olursa Türk turist sayısı oldukça düşer ve turizm sektörüyle ilgili birçok ofis kapanır, otelcisinden araba kiralama şirketine, restoranından mağazasına kadar birçok sektör etkilenir.”