Latince adı Nigella sativa olan çörek otu faydaları ile bilinen, Ranunculaceae ailesi üyelerinden biri olan otsu yapıdaki bitkidir. Bu otun 20 farklı türü bulunur.

Ülkemizde Afyon, Isparta, Burdur ve Konya'da üretilen çörek otu, siyah kimyon, siyah tohum, bereket tanesi olarak da bilinir.

Çörek otu, yüzyıllardır halk hekimleri tarafından birçok hastalığın tedavisinde kullanılır.

Çörek Otu'nun faydaları nelerdir?

-Yapılan çalışmalarda, çörek otu içeren takviye kullanan kişilerde hem kötü kolesterolün hem de trigliseritlerin kandaki miktarında azalma saptanmıştır. Kolesterol düşürücü etkide çörek otunun kendisinden ziyade yağının daha aktif etkiye sahip olduğu bulunmuştur.

-Gösterdiği antibakteriyel etkinlik sayesinde bakteriyel hastalıkların tedavisinde destekleyici olabilir.

-Astım, KOAH (kronik obstrüktif akciğer hastalığı) gibi solunum yolu hastalıklarının önlenmesine yardımcı olabilir. Astım tedavisinin yanında çörek otu tohumu tüketmek hırıltılı solunumun, öksürüğün ve çeşitli solunum sorunlarının iyileşmesine katkı sağlayabilir.

-Tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur. Toz çörek otu ve kara çörek otu yağı faydaları arasında orta derecede tansiyona sahip yetişkinlerde kan basınıcının düşürülmesinin desteklenmesi yer alır.

-Tok tutma özelliğine sahip bir besindir. Oluşturduğu tokluk hissi ile gün içinde beslenme ihtiyacını azaltır. Bu sebeple kilo kontrolünün sağlanmasına yardımcı olur.

-Sabahları aç karnına çörek otu yemenin faydaları arasında sindirim sistemi rahatsızlıklarının önlenmesi ve hafifletilmesi gelir.

- Cilt ve saçtaki sebumun dengelenmesine yardımcı olur. Ek olarak çörek otunun saça faydaları arasında hacim kazandırmak ve parlaklık vermek yer alır.

-Sperm sayısını arttırma üzerinde olumlu etkilere sahiptir

-Mide ülserini önler

-İltihaplı cildi yatıştırmaya yardım eder

-Eklem ağrılarının azaltılmasında etkilidir

-Saman nezlesi gibi alerjik semptomları hafifletir

Çörek otu nasıl tüketilir?

Sık kullanım formu yağ ve toz şeklinde olan çörek otu, poğaça, börek gibi hamur işlerinin yanı sıra çorba, salata ve mezelere lezzet vermesi için de kullanılır. Günlük tüketimi 1 çay kaşığı şeklinde önerilen çörek otunun sıklıkla kullanılan yağının da 1 tatlı kaşığı olarak tüketilmesi önerilir.

Çörek otu hangi vitaminleri içerir?

Çörek otu, bileşiminde bol miktarda karbonhidrat, protein ve yağ içermesi dışında;

    A, B1, B2, B3, B6, B9 ve C vitaminleri,
    Potasyum,
    Kalsiyum,
    Fosfor,
    Magnezyum,
    Sodyum,
    Demir,
    Manganez,
    Çinko,
    Bakır gibi vitamin ve mineraller içermektedir.

Kaynak: Haber Merkezi