Uluslararası Rotary 2440. Bölge Federasyonu Kulüpleri “Cumhuriyet’in 2. Yüzyılında Atatürk’ü Anlamak” konulu panel düzenledi. Manisa Rotary Kulübü ev sahipliğinde, Agora, Çakabey, Varyant Rotary Kulüpleri işbirliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Manisa Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği’nin desteği ile düzenlenen panel büyük ilgi gördü.

Uluslararası Rotary 2440.Bölge Federasyonu Manisa, Agora, Çakabey, Varyant Rotary Kulüpleri Cumhuriyet’in kuruluşunun ve ilk yüzyılının bir başarı öyküsü olduğunun ve ikinci yüzyılına yön verecek olan gücün Atatürk’ü Anlamak’tan geçtiği fikrinden yola çıkarak anlamlı bir panele imza attı. İzmir ve Manisa kulüplerinin iş birliğiyle Manisa Millet Çarsının 650 kişi kapasiteli salonunda düzenlenen panel öncesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi Hanri Benazus Fotoğrafları özel koleksiyonundan oluşan bir sergi düzenlendi. Moderatörlüğünü Milli Kütüphane Vakfı Başkanı Ulvi Puğ’un yaptığı panelde Türkiye’nin 2. Cumhurbaşkanı, Milli Mücadelede yer alarak Kurtuluş Savaşının en önemli komutanlarından biri olan İsmet İnönü’nün torunu Türk Siyasetçi, 22, 24, 25 ve 26. Dönem Milletvekili Gülsün Bilgehan “Atatürk ve İnönü Arkadaşlığı”nı, Türkiye Siyasi Tarihi alanında çalışmaları ile tanınan ünlü tarihçi Prof. Dr. Ergün Aybars “Türkiye Cumhuriyeti’nin Doğuşu ve Atatürk”ü, Eğitimci, Şair, Yazar Mevlüt Kaplan “Cumhuriyet’in Kazanımı Köy Enstitüleri”ni, Sosyolog Dr. Engin Önen ise “Donuk Cumhuriyet’ten Dinamik Cumhuriyet’e” konusunu anlattı. Yaklaşık 2 buçuk saat süren panel soru-cevap bölümüyle de yoğun ilgi gördü.

Bilgehan, Atatürk ve İsmet İnönü’yü anlattı

Manisa Millet Çarşısı’nda İzmir Büyükşehir Belediyesi Hanri Benazus Özel Seçkisi açılış kokteylinin ardından Milli Kütüphane Vakfı Başkanı Ulvi Puğ moderatörlüğündeki panelin ilk konuşmacısı Gülsün Bilgehan oldu. “Birbirlerini bulmuşlardı, bir daha ayrılmadılar.” diyerek sözlerine başlayan Bilgehan, “Kurtuluş Savaşında, Mudanya'da, Lozan'da, Ankara'nın Başkent oluşunda, Cumhuriyet'in kuruluşu ve devrimlerde... Atatürk hep en zor görevleri İsmet Paşa'ya verdi. Neden mi İsmet Paşa? Bu sıralarda Pembe Köşk'te sergilenen İnönü'yü İnönü yapan kitaplar iyi birer örnek... 8000 Arapça, Almanca, Fransızca, İngilizce ve tabii Türkçe kitap. Astronomiden, kimyaya, adli tıptan, çocuk haklarına, sütçülüğe, satranca kadar her konuda okunmuş eser... Voltaire, Tolstoy, Goethe, Shakespeare, Jules Vernes ve Einstein...” diyerek Atatürk ve İnönü arkadaşlığının temelinde yatan nedenlere örnek gösterdi.

Köklü değişim Türk devrimi ile gerçekleşti

Panelin bir diğer konuşmacısı Prof. Dr. Ergün Aybars, “Ulusal Laik Cumhuriyet, Kemalist Devrim İdeolojisi: İnsancıl bir anlayışla yorumladığı milliyetçilikle Türk İstiklâl Savaşını kazanan Atatürk, çağdaşlaşmanın dinamik gücü olarak laiklik ilkesini yeni Türkiye’nin devlet yapısının, sosyal yapısının temeli yapıyordu. Laiklik yalnızca ulusal egemenlik, ulusal birlik yönünden değil, insan aklının özgür gelişiminin ve hayattaki tüm gerçeklerin ilimde ve fende olduğunu gösteren çağdaşlaşma ülküsünü çağdaş devleti, Türkiye’nin kuruluş felsefesi olarak biçimlendiriyordu. Demokrasinin de vazgeçilmez bir ilkesi olan laiklik, bu sebeple Atatürk ilklerinin vazgeçilmez ve taviz verilmeyecek en önemli yönüdür. Bu köklü değişimin Türk Devrimi ile gerçekleştirildiğini asla unutmamalıyız. Milli ve laik Cumhuriyet sistemi, özgürlükçü demokrasi, ulusal ve laik ahlak, akıl ve ilmin üstünlüğüne dayanan bu yenidünya görüşü büyük bir devrimle gerçekleşti.” şeklinde konuştu.

84 yıldır köy enstitüleri unutulmadı

Köy Enstitülerinin Cumhuriyet’in en önde gelen kurumlarından biri olduğunu dile getiren eğitimci, yazar, şair Mevlüt Kaplan, “Köy Enstitüleri Atatürk devrimlerinin köylere yayılması için kurulmuştur. Cumhuriyet’in değerlerini korumak ve köy halkının savaşlarda verdiği mücadelenin değerini bilerek köylüye olan borcunu bu şekilde ödeyebileceğini düşünmüştür. Aradan geçen 84 yıldır köy enstitüleri hala unutulmamış ve değeri her geçen gün daha da anlaşılmaktadır.” dedi. 
“Donuk Cumhuriyet’ten Dinamik Cumhuriyet’e” kavramıyla Cumhuriyet’in günümüzdeki yansımasını anlatan Sosyolog Engin Önen ise, “Cumhuriyet’i bir radikal moderleşme projesi olarak değerlendirecek olursak içerdiği sıkıntıları ve kazanımları örneklendirebiliriz. Oysaki Cumhuriyet bir yurttaşlar topluluğu ideali olarak, toplumsal değişmeye, çağa ve beşeri ihtiyaçlara göre kendini yenileyebilen bir modeldir.” şeklinde ifade etti.

Hiçbir zaman umudumu yitirmedim 

Panelin fikrini oluşturan ev sahibi Manisa Rotary Kulübü Başkanı Nurdan Şenkul, yaklaşık 6 aydır süren hazırlıklar sonrası birbirinden değerli panelistler ve katılımcılarla gerçekleştirdikleri panelden duyduğu mutluluğu ifade ederek, “Cumhuriyetimizin ilk yüzyılını geride bıraktığımız bu dönemde ikinci yüzyılda O’nu layık olduğu noktaya taşıyacak olan gücün Atatürk’ü Anlamak’tan geçtiğine inanıyoruz. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk “Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim” diyerek bizleri hem kararlı hem de güçlü birer lider olmayı öğretmiştir. Ben bugün bizleri aydınlatan bizlere güç veren tüm panelistlerimize, bu salonu dolduran tüm misafirlerimize ve panelimizin gerçekleşmesine katkı koyan tüm paydaşlarımıza çok teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.