SEMRA İĞTAÇ- Üniversite sınavına hazırlanan gençler, dershanelerin yüksek ücretleri nedeniyle kütüphanelerde çalışarak sınava hazırlanıyor. Ancak birçok öğrenci, yeterli kaynak kitap bulamamaktan ve eğitim desteğine erişememekten şikâyetçi. İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi’nde sınava hazırlanan Cemil Özbey, Eray Deniz Doğan ve Elif Tuana Bayık, yaşadıkları zorlukları ve eğitimde fırsat eşitsizliğini İz Gazete’ye anlattı.
Dershane ücretleri aylık 13 bin TL, nasıl karşılayalım?
Genetik mühendisi olma hayali kuran Cemil Özbey, dershane ücretlerinin inanılmaz derecede yüksek olmasından yakınıyor. “Aylık 13 bin TL’yi nasıl verebiliriz? Bu rakamı karşılamak imkânsız. Kütüphaneden bulabildiğimiz kitaplarla, arkadaşlarımızdan ödünç alarak, yetmediğinde fotokopi çektirerek hazırlanıyorum” diyor. Maddi yetersizlikler nedeniyle geçtiğimiz yıl kazandığı iki yıllık bir bölüme kayıt yaptırmadığını belirten Özbey, “Bu yıl daha iyi bir bölüm kazanmak için tekrar hazırlanıyorum ama imkânlarımız çok kısıtlı” diye ekliyor.
Evde odaklanamayan gençler, kütüphaneleri tercih ediyor
YKS’ye ikinci kez hazırlanan Eray Deniz Doğan, kütüphanede çalışmanın motivasyonunu artırdığını söylüyor. “Evde dikkatim dağılıyor ama burada herkes ders çalıştığı için ben de odaklanabiliyorum. Geçen yıl sınava girdim ama tercih yapmadım. Bu sene daha planlı çalışıyorum” diyor. Kütüphanelerin en büyük avantajlarından biri olan sessizlik ve disiplin ortamının sınava hazırlık sürecinde büyük önem taşıdığını vurgulayan Doğan, “Ancak sadece kütüphane yeterli değil, ücretsiz eğitim desteği de olmalı” diyerek yetkililere çağrıda bulunuyor.
Hedefi diş hekimliği ama kaynak kitap bulmak zor
Diş hekimliği okumak isteyen Elif Tuana Bayık, üniversite hayali için sistemli çalışması gerektiğini ancak kaynak kitap bulmakta zorlandığını söylüyor. “Kütüphane benim için en iyi çalışma alanı ama her zaman ihtiyacımız olan kitapları bulamıyoruz. Evde dikkatimi toparlamak zor olduğu için buraya geliyorum ve burada saatlerce çalışıyorum. Ancak eğitim materyallerine erişim konusunda destek olunsa, çok daha fazla öğrenci için eşit imkân sağlanabilir. Dershaneye gitmeden üniversiteye hazırlanıyoruz.” diye ekliyor.
Üniversite hayali, eşitsizlik engeline takılıyor
İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi, sınava hazırlanan öğrenciler için büyük bir destek sağlasa da gençler, daha fazla ücretsiz eğitim kaynağına ve maddi desteğe ihtiyaç duyduklarını belirtiyor. Dershanelerin pahalı olması ve bireysel derslerin erişilemez